Технологичният гигант Samsung съобщи, че ще направи "значително" съкращаване на производството на чипове. С този ход компанията следва примера на по-малките си конкуренти, тъй като се бори с рязък глобален спад в търсенето, което доведе до рязък спад на цените, отбелязва Reuters.

Необичайното намаление на продукцията от най-големия производител на чипове за памет в света дойде, след като компанията отчете по-лош от очакваното спад от 96% в печалбата за първото тримесечие.

Снимка 545544

Източник: GettyImages

Инвеститорите не обърнаха внимание на този резултат, залагайки, че ходът на лидера в индустрията ще подкрепи цените на чиповете, които паднаха с около 70% през последните 9 месеца.

Производителите на смартфони и персонални компютри се бяха запасили с чипове по време на пандемията, когато търсенето на потребителски устройства нарасна. Към днешна дата обаче те намаляват запасите си, тъй като купувачите намаляват покупките на фона на нарастващата инфлация.

Samsung изчислява, че оперативната ѝ печалба е спаднала до $455,5 милиона през януари-март 2023 година. Това е най-ниската печалба, за което и да е тримесечие от 14 години насам.

Огромното търсене на електронни компоненти по време на пандемията се превърна в голямо предизвикателство за капацитета на производителите. Точно когато те успяха да го осигурят, последва камшичен удар и търсенето рязко секна с вдигането на противоепидемичните мерки.

Междувременно, икономическите показатели започнаха да се влошават и даже традиционните технологични потребители започнаха да отлагат покупките си, за да пестят пари.

95% срив в печалбата на Samsung

95% срив в печалбата на Samsung

Корейският гигант ще свие производството на чипове