Следващата година може да е тежка за директорите на най-големите технологични компании в света, след като властите в САЩ, Европа и Китай удвояват усилията си да ограничат мощта на гиганти като Facebook, Amazon и Google, пише BBC.

Технологичните тенденции обаче няма да се изчерпят с политически битки за надмощие — ако се интересувате повече от промените, които ще ви засегнат пряко, гответе се за повече услуги, които ще направят работата от вкъщи по-лесна и по-сигурна.

Войната срещу технологичните гиганти

В последните седмици на 2020 г. над Google и Facebook надвиснаха мрачни облаци. Федералните регулатори и над 45 щата повдигнаха иск срещу Facebook, в който обвиняват компанията в незаконни действия по ограничаване на конкуренцията.

Също през декември Европейската комисия представи нови проектопромени, които ще променят коренно начина, по който технологичните гиганти биват регулирани. Подобен закон проправя пътя си и на Острова.

Отвъд океана технологичният сектор очаква новия президент Джо Байдън. В миналото той бе изключително критичен към технологичните гиганти, особено към Facebook. В интервю за New York Times от януари той заяви, че ще премахне ключов закон, който защитава социалните медии — Section 230, според който компаниите не са отговорни за незаконно или обидно съдържание, което потребителите качват.В САЩ се надигат гласове и за разделяне на гигантите, особено на Amazon, Google и Facebook — обвинявайки ги, че използват мощта си, за да заобикалят законите за конкуренцията и да запазят монопола си.

2021 г. може би ще е и годината, в която в САЩ ще започнат да гледат по-сериозно на защитата на личните данни, като, очаквано, Калифорния ще бъде щатът, който ще направи първа стъпка.

Електрически иновации

За авиокосмическата индустрия 2020 г. бе ужасяваща. Основният клиент, авиолиниите, отказва или забавя поръчки заради спада в пътуванията и приходите.

И въпреки това компаниите продължават развойна дейност и работят по самолети, които няма да замърсяват толкова околната среда. През септември европейската Airbus представи три концептуални дизайна на модел, задвижван от водород. През следващата година компания ще подпише и важна сделка с Германия, Франция, Испания и Италия за разработването на големи дронове, като първите полети ще бъдат през 2025 г.

През 2021 г. очакваме и електрическия самолет от Rolls-Royce, който ще носи името Spirit of Innovation. Компанията се надява, че ще счупи рекорда за електрически самолет и ще постигне скорост от над 480 км/ч.

Ритейл еволюция

Магазините без касиери ще станат все по-често срещана гледка. 2020 г. бе ужасна година и за много ритейлъри, след като клиентите предпочетоха е-търговията.

Тези, които оцелеят, ще бъдат изправени пред нова тенденция през 2021 г. Amazon ще разшири значително своята верига Go — магазини, в които няма каси. Това ще забърза пазаруването чрез комбинация от камери и изкуствен интелект.

В САЩ вече има над 20 такива магазина, а се очаква скоро веригата да достигне и Великобритания.

Освен че пестят място и разходи за заплати, този тип безкасови магазини минимизира и нуждата потребителите да се докосват до повърхности, което в постковид света ще бъде предимство.

Работа от вкъщи

Изглежда, че ще продължим да работим от вкъщи и през 2021 г. 60% от бизнес лидерите в Западна Европа и Северна Америка очакват поне 25% от служителите, а в някои случаи и всички, да не пътуват до офиса — поне не всеки ден, дори и когато пандемията приключи. Технологичните компании са начело на тази тенденция и вече обявиха, че няма да връщат служителите си в офиса.

Когато става въпрос за работа от дома, все по-важна ще е сигурността на интернет връзката и на компютъра, от който работим. "Може би отделен рутер, може би рутер с по-висока сигурност, може би някоя и друга услуга", според Марина Койчева, вицепрезидент в CCS Insights.1

Очакват се и още приложения, които ще помогнат за съвместната отдалечена работа.

Автономни автомобили

По улиците на Феникс, Аризона има над 300 автомобила, които се движат, взимат и оставят пътници без шофьор. Услугата е част от Waymo One на компанията, подкрепена от Alphabet. През следващата година компанията ще отвори услугата към все повече пътници и планира експанзия извън Фениск.

Конкурентите не изостават с много. Cruise, собственост на GM, тества услугата си в Сан Франциско, но засега не казва кога ще я отвори за пътници. Lyft също тества автономни автомобили.

AutoX води в Китай, като по-рано този месец започнаха тестове на 25 автомобили без шофьор зад волана.