Шънджън  е град, достигнал бъдеще, за което повече страни могат само да мечтаят. Докато в голяма част от градовете по света няма дори 1000 електрически автобуса, в Китай има градове с по над 10 000. В азиатският град, където живеят 12 милиона души, има около 16 000 електрически автобуса и 22 000 електрически таксита и то доста време насам, пише Insideevs.com.

Това не е изненадващо, имайки предвид, че Шънджън е база на един от най-големите производители на електрически превозни средства в света BYD.

Какво е предимството на електрическите автобуси?

Освен, че имат нулеви емисии, електрическите автобуси не са шумни и са лесни за управление, казват, шофьорите в градския транспорт.

Около 6000 автобуса в една от трите автобусни компании в Шънджън изминават около един милион километра на ден. "Само се замислете колко замърсяване щеше да има, ако бяха дизелови", коментират експерти.

Компанията за автобуси в Шънджън управлява и автопарк от около 5000 електрически таксита. Повечето от тези превозни средства са доставени от BYD.

И въпреки, че гражданите на Шънджън се радват на по-добро качество на въздуха и на по-чиста околна среда, има и предизвикателства и едно от тях е зареждането. За да се зареди такси например са необходими два часа.

В града има около 1800 зарядни станции. Автобусите обикновено имат батерия от 250 kWh. Цената за зареждане на автобус е около $45.

За да се спестят разходи, обикновено зареждането на превозните средства се извършва през нощта, когато електричеството е по-евтино. Едно зареждане е достатъчно за изминаване на средно до 200 км.