Договори за почти 3 млрд. долара подписа японското Министерство на отбраната с Mitsubishi Heavy Industries за разработка, производство и доставка на далекобойни ракети, първите от които трябва да застъпят на бойно дежурство още през 2026 г., съобщава Defense News.

Става дума за надграждане на съществуващи модели, но и за разработването на нови хиперзвукови ракети, с които страната иска да защити отдалечените си острови на фона на демонстрациите на сила от страна на Китай.

Детайли: Още от тази година ще започне производството на ракетите Mistubishi Type 12. Основното им предназначение е поразяването на кораби, като могат да се изстрелват от камион, самолет или плавателен съд. Перспективните им варианти ще имат радиус на действие до 1000 километра.

САЩ намериха отговор на руската хиперзвукова ракета "Кинжал"

САЩ намериха отговор на руската хиперзвукова ракета "Кинжал"

Glide Breaker ще ги сваля като в каубойски филм

Mitsubishi ще произвеждат и нов вид противокорабна ракета, която ще се изстрелва от подводници.

Япония и САЩ ще работят заедно по хиперзвукови противоракетни установки, които трябва да бъдат в готовност да отбиват атаки през 2030 г.

Контекст: Китай все по-ясно показва големите си амбиции в Азия, като демонстрацията на сила около Тайван е просто последният епизод в сюжета на конфронтация, който преди това се е развивал с участието на Япония, Виетнам и Индия.

През декември японският премиер Фумио Кишида обяви, че страната му, която от Втората световна война насам следва доктрина на самоотбрана, ще придобие "възможности за ответен удар".

Япония купува стотици ракети "Томахоук" от САЩ

Япония купува стотици ракети "Томахоук" от САЩ

Въоръжените сили на страната трупат оръжие в мащаб, невиждан от 1945 г. насам

Преди два месеца той посочи, че страната ще закупи 400 американски крилати ракети "Томахоук" като временна мярка до пристигането на системите на Mitsubishi.