Управлението за перспективни изследователски проекти на Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) е създало концепт на прехващач наречен Glide Breaker за противопоставяне на руската хиперзвукова ракета "Кинжал". По информация на неговите създатели той е неголям летателен апрат, който ще има способността да унищожава новите свръхбързи ракети с помощта на кинетично прихващане.

Glide Breaker представлява летатящо тяло, въздействащо на хиперзвуковата ракета в полет по кинетичен начин, подобно на един летящ куршум, срещайки друг като в каубойски филм. За сега никакви подробности около проекта не се съобщават, но по всяка вероятност приличащият на снаряд няма да има собствен боен заряд.

За началото на работата над този проект, в отговор на разработените от Русия нови ракети, Пентагонът обяви по време на специализираната изложба D60, по случай 60-годишнината от създаването на Управлението.

Снимка 378376

Прехващачът, по думите на представители на DARPA, "ще лиши противника от гаранции за успех и ще внесе неопределеност в случай на използване от него на хиперзвуково оръжие".

Ако Glide Breaker някога стане реалност и се приема на въоръжение в американската армия, то той ще стане елемент от перспективна многостепенна противоракетна отбранителна система с елементи на космическо базиране.

По-рано, припомня gazeta.ru, Министерството на отбраната на Русия съобщи, че въздушните сили имат десет изтребители МиГ-31К, готови да приемат "кинжал" в зависимост от ситуацията.

Може да се отбележи, че американските официални лица и медии говорят за новите руски оръжия не по-малко отколкото представителите на руското военно ведомство и отбранителния комплекс.

"Кинжал" - новата руска ракета, която сериозно притеснява САЩ

"Кинжал" - новата руска ракета, която сериозно притеснява САЩ

Свръхзвуковото оръжие ще влезе на въоръжение до 2020 година

През юли специализираното списание The National Interest подложи на съмнение това, че Ту-22М3 може да стане успешен бомбардировач носител за новата руската хиперзвукова ракета. Защото не е ясно дали Ту-22М3 може да ускори ракетата до необходимите параметри за изстрелването.

От своя страна Москва твърди, че "Кинжал" ще има далекобойност от 3 хиляди километра, ако бъде изстрелвана от Ту-22М3.

При изстрелване от изтребителя МиГ-31К радиусът на действие на ракетата ще бъде 2 хил. километра.

По данни на американското разузнаване, оръжието, което ще бъде прието на напълно на въоръжение през 2020 година, е било тествано върху цел на 805 км, както съобщи CNBC. В тази информация има смисъл, тъй като "Кинжал" е разработен на основата на балистичната ракета с малък обсег "Искандер", която има далекобойност 500 километра.

Освен това САЩ смятат, че Русия е извършила само около 10 изпитания на ракетата, което противоречи на съобщенията на Русия за тестови 250 полета, вкл. и с Ту-22М3.

Изостава ли САЩ от Китай и Русия в надпреварата при свръхзвуковите оръжия?

Изостава ли САЩ от Китай и Русия в надпреварата при свръхзвуковите оръжия?

За разлика от Пекин и Москва, Вашингтон разработва много по-точни и неядрени ракети