Гледайки тези причудливи фантастични сгради, можете да се почувствате като Гъливер, попаднал в страната на великаните, или като Алиса в света на чудесата.

Но всъщност това са оригинални, но напълно използваеми постройки, а не магически отгледани предмети: произведения на амбициозни инвеститори, на талантливи архитекти и строители.

Снимка 579453

Източник: youtube

Къщата Чайник

Музей на чая, Мейтан, Китай

Окръг Мейтанг в китайската провинция Гуейджоу се счита за родното място на китайския насипен чай, който все още е основната култура в региона. През 2010 г. е построен музей на чая, който веднага влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-големият паметник на чайник. Височината на сградата е 73,8 метра, максималният диаметър е 24 метра, площта на интериора е повече от 5000 m². В основата на "чайника" е четиризвезден хотел.

Снимка 579456

Източник: YouTube

В корема на рибата

Национален съвет за развитие на рибарството, Хайдерабад, Индия

Изграждането на индустриалната административна сграда под формата на огромна риба е завършена през 2012 г. Първоначално архитектите бяха вдъхновени от известната скулптура "Златна рибка" (El Peix d'Or) от Франк Гери в Барселона, така че проектът изглеждаше по-строг и футуристичен, но по време на строителния процес сградата загуби повечето от излишъците и доста подута. Лявата перка служи като козирка над входа. През нощта сградата е осветена с лилави светлини.

Снимка 579455

Източник: youtube

Пазаруване в скрин

Търговски център, Джеймстаун, САЩ

Молът Furnitureland South с площ от 120 000 m² в Северна Каролина е най-големият магазин за мебели в Съединените щати. Но не само размерът го отличава, но и впечатляващата фасада, направена под формата на най-големия скрин в света: височината му е 25,9 метра. Този четириетажен магазин се нарича Disneyland Furniture.

Снимка 579464

Източник: Wikipedia

Къща от книги

Обществена библиотека, Канзас Сити, САЩ

През 1999 г. библиотеката получава нова сграда в центъра на Канзас Сити, бивша собственост на Първа национална банка, а през 2004 г. нейната реконструкция е завършена. Фасадата е превърната в огромен "рафт за книги", съставен от 20 бодли. Колекцията включва "Ромео и Жулиета" на Шекспир, "Властелинът на пръстените" на Толкин, "Параграф 22" и други паметници на световната литература. Височината на всяка "книга" достига 7 метра, а ширината е около 2 метра.

Снимка 579451

Източник: flickr

Пикник край пътя

Longaberger Basket Building , Нюарк, САЩ

Седалището на Longaberger Basket Company е построено през 1997 г. Идеята за сградата под формата на огромна кошница принадлежи на собственика на компанията Дейв Лонгабергер. Първоначално той искаше всички фабрики на компанията му да бъдат направени под формата на брандирани кошници, но проектът се оказа твърде амбициозен. През 2008 г. наследниците на Дейв продадоха небезизвестната сграда на нов собственик, който планира да я превърне в петзвезден хотел с ресторант. Но тези планове бяха осуетени от коронавируса и през 2020 г. суперкошницата отново беше пусната за продажба.

Снимка 579465

Източник: flickr

Да пийнем още по едно

Централен офис на Wuliangye в град Ибин, Китай

Компанията Wuliangye Yibin е един от най-големите производители на алкохол в Китай и основното предприятие в град Ибин, провинция Съчуан. Най-известният му продукт се счита за силна байджиу напитка от сорта Вуляне. За да не забрави някой, през 2010 г. компанията откри нова офис сграда под формата на маркова бутилка, в която се помещават фабрика, офиси и музей за посетители. По-малки бутилки обграждат сградата.

Снимка 579461

Източник: Caterpillar

Добрият булдозер

United Equipment Company , Тарлок, САЩ

Собствениците на компанията мъдро решиха, че добрият булдозер трябва да се вижда отдалеч. Тъй като компанията се занимава с продажба и отдаване под наем на голяма строителна техника, вместо билборд, беше решено цялата основна офис сграда да се превърне в жълт булдозер Caterpillar.

Снимка 579462

Източник: YouTube

Добре навит

Национален музей на килима, Баку, Азербайджан

От основаването си през 1967 г. Музеят на килимите в Баку сменя няколко помещения, докато през 2014 г. намери нов дом на територията на Националния морски парк в близост до булевард Михаил Усейнов, който веднага се превърна в туристическа атракция в града. Сградата под формата на валцуван килим е проектирана от австрийския архитект Франц Янс. В музея се съхраняват около 14 хиляди експоната на килимарство и други предмети на изкуствата и занаятите.

Снимка 579463

Източник: flickr

Трима весели приятели

Хотел Tianzi в град Лангфан, Китай

Хотел Tianzi , чието име се превежда като "син на небето", е построен в началото на 2000-те в град Лангфан, провинция Хъбей, на около час път с кола от Пекин. Фасадата на доста скучна десететажна сграда с височина 41,6 метра е украсена с образа на трима богове от епохата Мин: отляво Шу в сини дрехи символизира дълголетието, централният Фу в червено - късмет и вдясно, Лу в зелено - просперитет. Входът за гости на хотела се намира в дясното подножие на Шу.

Снимка 579466

Източник: YouTube

Закони на роботиката

United Overseas Bank, Банкок, Тайланд

Централата на банката, известна още като Robot Building, е построена през далечната 1987 г. Първоначално в сградата се помещава Банката на Азия , която поръчва проекта от тайландския архитект Сумет Джумсай. Той искаше да изрази как компютърните технологии влияят на банкирането и взе за модел играчката робота на сина си. "Очите" на сградата са прозорците на две големи заседателни зали.

Снимка 579460

Източник: flickr

Сватбена обувка

Сватбена църква на високи токчета, Будай, Тайван

Църква, оформена като кристална пета на стилет, беше открита в град Будай на източния бряг на Тайван през 2016 г. Сградата, висока 17,76 метра, широка 11,9 метра и дълга 25,16 метра, е изградена от 320 парчета синьо стъкло. През същата година той влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-големият паметник на обувката. Сградата се използва само за сватбени церемонии, в нея не се провеждат други религиозни служби.

Снимка 579467

Източник: flickr

Кройцеровата соната

Технологичен университет Хефей, Хефей, Китай

Черната сграда с форма на пиано със стъклена цигулка, облегната на нея, е построена през 2007 г. от студенти от архитектурния факултет на Държавния технологичен университет в Хефей, провинция Анхуей в Югоизточен Китай. Самата сграда стои на три бетонни стълба, в основата на прозрачната цигулка има вход и стълбище. На покрива има лятна тераса, защитена от дъжд с "капак" от пианото.