Китайците обикновено правят планове за сто и повече години напред и неотлъчно ги следват. Всичко е впечатляващо не само в историята, но и в днешното развитие на Поднебесната империя: мащабът, скоростта на строителството, необикновеният дизайн.

Ще ви запознаем с 12 грандиозни инженерни структури в Китай, които с право могат да се считат за чудесата на строителството и архитектурата на нашето време.

Снимка 606837

Източник: Wikipedia

Суперасансьор

Най-големият външен асансьор в света, Байлун (Bailong Elevator), е инсталиран в Националния парк Чжанцзяцзе в провинции Хунан. Между другото, именно тук, на това необикновено място, беше заснет филмът "Аватар". Строителството на асансьора започва през октомври 1999 г., а през април 2002 г. е пуснат в експлоатация.

Това е най-големият открит асансьор в света. Той е външен, тоест разположен извън сградата. Той е вписан в Книгата на рекордите на Гинес за няколко позиции наведнъж - най-големият по отношение на товароносимостта и най-бързият пътнически асансьор, най-високият асансьор и най-високият открит експозиционен асансьор. Всяка от трите двуетажни кабини на асансьора може да издигне до 50 посетители на парка наведнъж на височина от 335 метра. През деня асансьорът отвежда около 18 хиляди души на небето и се връща обратно на земята. В същото време чакането на опашката на желаещите да се качат на асансьора може да бъде до четири часа. Естествено, гледките от асансьора са просто фантастични!

Между другото, в превод от китайски, името на асансьора се превежда като "Асансьора на стоте дракона", любима китайска тема.

Снимка 606833

Източник: Wikipedia

Стъклен мост

Най-високият и дълъг пешеходен стъклен мост в света беше открит през 2016 г. Намира се в същия парк Чжанцзяцзе в провинции Хунан. Мостът, дълъг 430 метра и широк 6 метра, е положен от една скала до друга над големия каньон на парка на височина почти 300 метра. Благодарение на 120 стъклени панела паркът Чжанцзяцзе може да се види от огромна височина. На моста могат да бъдат едновременно до 800 души. А любителите на екстремните спортове могат да скочат тук от 265 метра височина.

Мостът е поставил десет световни рекорда за своя дизайн и конструкция. Стъклените панели на капака на моста имат 3 слоя закалено стъкло с дебелина 5 см. Проектантите не са сгрешили в изчисленията си и мостът е надежден, но тези, които се страхуват от височини, не трябва да се качвате на него, страшничко си e.

Снимка 606836

Източник: Wikipedia

Водопад върху небостъргач

На 120-метровия небостъргач Либиан билдинг (Liebian Building) в китайския град Гуйян (провинция Гуйчжоу) има 108-метров водопад на една от неговите външни стени. Това е най-високият изкуствен водопад в света. Височината на самата сграда е 121 метра. Помпената система, обслужваща водопада, заема четири етажа, а цели 4 мощни агрегата изпомпват вода. Вярно е, че не винаги е възможно да се види това чудо. Експлоатацията на водопада е много скъпа и се включва само на празници. Азащо е построено това "китайско чудо", историята мълчи.

Снимка 482777

Източник: iStock

Най-дългата сграда в света

Най-дългата структура в света (мисля, че повечето читатели вече са се досетили) е Великата китайска стена. Тя е едно от най-известните инженерни съоръжения, построени в историята на човечеството. Това е и най-голямата стена в света, дължината й е 21196 километра. За нея може да се говори много, но засега ще се ограничим до този факт.

Снимка 263338

Източник: iStock

Как китайците забавиха въртенето на Земята

ВЕЦ "Трите клисури" е най-мощната електроцентрала в света и една от най-големите инженерни структури на човечеството. Намира се на река Яндзъ в Китай. Изграждането на това хидроенергийно съоръжение е наложило преместването на повече от един милион души и изразходвато на почти 30,5 милиарда долара. Водноелектрическата централа "Трите клисури" е най-голямата по маса строителна структура в света. Бетонната стена на водното хранилище е солидна и тежи над 65 милиона тона, докато Великата китайска стена тежи "само" 6 милиона тона по-малко. ВЕЦ-а напълно покрива годишния ръст на потреблението на електроенергия в Китай. С появата му условията за корабоплаване в тази част на реката се подобряват, местният товарооборот се увеличава 10 пъти.

По време на строителството 1,3 милиона души бяха преместени от крайречните райони, подложени на наводнения, това беше най-голямото преселване в историята за изграждане на изкуствени инженерни съоръжения в историята. Интересното е, че разходите за презаселване на хора представляват около една трета от общия бюджет за строителство.

Китайската водноелектрическа централа оказа и мощно въздействие върху нашата планета. Продължителността на земния ден се е увеличила. Като вдигнаха 39 милиарда килограма на височина от 175 метра над морското равнище и по този начин преместиха цялата тази маса вода спрямо центъра на Земята, китайците увеличиха инерционния момент на планетата. Въртенето се забави, денят стана по-дълъг с 0,06 микросекунди, а самата Земя леко се сплеска на полюсите и закръгли в средата. Това е истина, потвърдена от учените.

Снимка 606839

Източник: Wikipedia

Най-дългият виадукт в света

Даньян-Куншанският виадукт е мостово съоръжение, вписано в Книгата на рекордите на Гинес като най-дългия преход в света в историята на човечеството. Намира се в Източен Китай в провинция Дзянсу между Шанхай и Нанкин. Мостът е част от високоскоростна магистрала, по която минават високоскоростни влакове от Пекин до Шанхай. Дължината му е почти 165 километра. В строителството са инвестирани 9 милиарда долара. Строителството е извършено в рекордно кратки срокове - само за 2 години. Тържественото откриване се състоя през лятото на 2011 година.

Снимка 606831

Източник: Wikipedia

Виадукт Фенхе Менхуа

Още едно инфраструктурно чудовище на Китай. Железопътният виадукт Фенхе Менхуа (Fenghe Menghua) е най-голямата подобна структура в света. Виадуктът е неразделна част от железопътния транспортен коридор, чието официално име е Железопътен канал Менхуа. Общата дължина на коридора е почти две хиляди километра, той свързва централните и югозападните райони на Китай с Вътрешна Монголия. Самият виадукт Fenghe Menghua има 216 сдвоени стълба, височината на най-високата двойка е цели 74 метра, а други 96 стълба имат височина над 50 метра. Грандиозното по своя мащаб строителство се простира на почти 8 километра. Основата достига дълбочина 91 метра. Железопътната линия е предназначена за обслужване на влакове с тегло до 20 000 тона, а планираният товарооборот ще бъде 200 милиона тона товари годишно.

Снимка 606829

Източник: Wikipedia

Най-дългият мост в света

Мостът през залива Цзяочжоу в град Циндао, който е петият в света по отношение на общата си дължина, въпреки това е първият сред най-дългите мостове в света, разположени над вода. Изграждането му струва 2,3 милиарда долара, което е доста малко, като се има предвид, че дължината на моста е 42,5 километра. Мостът има 6 платна за движение и се поддържа от повече от 5200 стълба. По време на изграждането на този мост са използвани около 450 хиляди тона стомана и 2,3 милиона кубически метра бетон, което би било достатъчно за изграждането на почти сто Айфелови кули.

Около 30 000 коли преминават през моста всеки ден. След като построиха моста, местните власти успяха почти напълно да разтоварят транспортните потоци и да намалят времето за пътуване между кварталите, но само с 20-30 минути.

Интересно е, че в момента Китай има десет от най-дългите мостове в света, включително 164-километровия виадукт Даньян-Куньшански, споменат по-горе.

Снимка 606828

Източник: Wikipedia

Най-голямата осмица в света

Sheraton Huzhou Hot Spring Resort се намира в не големия според китайските стандарти град Huzhou с население малко над 1 милион души. Източен Китай винаги е бил известен със своите необичайни архитектурни структури и този хотел не е изключение. Това е една от най-футуристичните сгради в света с китайски привкус.

Изградена във формата на подкова, тя, отразена в езерото, се затваря или в кръг, или в осмица, която е толкова почитана от китайците. През нощта, когато сградата е ярко осветена отвътре и отвън, хотелът изглежда два пъти по-голям, отколкото е в действителност. А през нощта на фасадата му се прожектира грандиозно светлинно шоу, завладяващо с красотата и мащаба си. Самата сграда, както уверяват създателите на тази уникална конструкция, отговаря на всички съвременни стандарти за безопасност и здравина и е в състояние да издържи дори и на най-мощното земетресение, което се случва в тези части.

Снимка 569886

Източник: iStock

Ориенталската перла

Шанхайската телевизионна кула "Ориентска перла" (Orient Pearl Tower) наистина е истинска перла на изтока. Той е един от най-разпознаваемите символи на Китай и абсолютна украса на град Шанхай. Въпреки че това вече не е най-високата сграда в Шанхай, просто нямам право да не го споменем. Кулата се издига на 468 метра над земята, има три нива с площадки за наблюдение. А кулата има и въртящ се ресторант! Палубите за наблюдение са известни с гледките си към многомилионния метрополис, с 360-градусова видимост във всички страни и стъклени подове, които ви позволяват да гледате града точно под краката си. Вярно, не всеки се решава да стъпи на тези стъклени подове. Кулата е построена още през миналия век, през 1995 г. и оттогава много сумисти са се разхождали по тези стъклени подове и няма нито една пукнатина по тях.

Най-доброто време за посещение на Шанхайската кула е вечер или през нощта. Дори не е необходимо да се изкачвате, кулата също изглежда фантастично красива от земята. Има уникална триизмерна подсветка, състояща се от множество светлинни елементи, които създават разнообразни многоцветни светлинни композиции. И ако все още се качите горе, можете да видите как целият Шанхай от височина просто блести с цветни светлини, тъй като всеки небостъргач е осветен през нощта и, предвид гъстите сгради, всичко това наистина е много подобно на един ярък китайски фенер.

Снимка 606825

Източник: Wikipedia

Galaxy Soho - бъдещето е тук

Galaxy Soho е ултрамодерен комплекс в Пекин, впечатляващ със своята форма и размер. Архитектът на този обект е легендарната иранка Заха Хадид. Сградата е построена във футуристична сила и самата й форма ни изпраща в някакво далечно бъдеще. Сградата има 18 етажа: 3 подземни (развлекателен комплекс, под който има паркинг на две нива) и 15 надземни (първите три етажа са магазини и обществени площи, след това има офиси, а последният етаж е зает от барове и ресторанти с панорамна гледка към града).

Комплексът с обща площ от 330 хиляди квадратни метра се състои от пет обемни елемента, но цялото внимание е насочено преди всичко към 4 куполни конструкции с височина до 67 метра. Всички те са свързани помежду си на различни нива с подови платформи и покрити пътеки. Интересното е, че заоблените междуетажни тавани нямат ъгли и остри преходи, изобщо няма 90-градусови ъгли. Четири купола образуват огромен атриум с балкони и галерии в центъра на тази композиция. И още нещо: сградата е бяла и затова на фона на сивия Пекин вече свети сама както през деня, така и през нощта.

Снимка 606834

Източник: flickr

Операта в Харбин

В град Харбин, разположен в североизточната част на Пекин, е построена огромна опера, чиято архитектура имитира естествения пейзаж. Заради изпъкнало-вдлъбнатата конфигурация, сградата от бели алуминиеви панели е наричана от самите архитекти "синусоида". Площта на сградата е 79 хил. кв. м. и може да побере 1600 души в основната голяма зала и около 400 в малкия салон. Сградата на театъра е издигната на блатен остров с площ от 180 хектара, който е свързан с града с автомобилен мост. По замисъл на архитектите, ниската бяла стена, която обгражда централния площад, се слива със снежни преспи през зимата, което осигурява на обекта специално ниво на сливане с природата. Операта е културният център на града, място за представления и публична платформа за театрално изкуство.