Невероятно, но е истина: вездесъщите ресторанти за бързо хранене McDonald's далеч не са повсеместни. Въпреки факта, че тази световно известна американска верига има повече от 37 хиляди заведения за бързо хранене по света, на някои иначе популярни туристически места няма да можете да ги намерите.

McDonald's регистрира 10 търговски марки във виртуалното пространство

McDonald's регистрира 10 търговски марки във виртуалното пространство

Гигантът при бързото хранене иска да управлява ресторант в метавселената

Разбира се, малко вероятно е някой да бъде изненадан от липсата на "MakDak" в Северна Корея, Йемен, Зимбабве или Боливия - но защо няма "Mak" в Исландия, Армения и други напълно отворени държави?

Снимка 300596

Източник: iStock

Армения

Може би това име в списъка на страните без "Биг Мак" не трябва да се учудва. В Армения традициите на "националното бързо хранене" са толкова силни (тук буквално можете да си купите лагмаджо, брут, всякакви кебапчета тук на всяка крачка), че дори без американската мрежа местните жители се чувстват страхотно. Правени са обаче опити да им се внуши любов към чуждестранните бургери: през 1999 г. търговската марка McDonald's дори е регистрирана в Армения, а през 2018 г. се водят активни разговори за откриване на заведения от тази верига. Но нещата все още не са мръднали от това състояние. В същото време в страната са представени ресторанти от веригите KFC и Burger King.

Снимка 338982

Източник: iStock

Бермуди

В слънчевите Бермуди един ресторант от жълто-червената верига работи 10 години, от 1985 до 1995 година. И това въпреки местния закон, забраняващ работата на всички чуждестранни вериги за бързо хранене на територията на островите. Как специалистите по McDonald's успяха да го заобиколят? Просто е: отвориха офиса си на територията на американската военноморска база под изобретателския знак на Mickey D's. Но веднага след като базата затвори през 1995 г., Макдоналдс също трябваше да пусне кепенците.

Снимка 297992

Източник: ЕПА

Иран

До 1979 г. в тази страна работят и ресторантите на Макдоналдс. Успешният бизнес приключи веднага след революцията, в резултат на което американските дипломати бяха държани за заложници. Днес изглежда, че САЩ и Иран са започнали да забравят за старите оплаквания и настъпи размразяване в отношенията между двете страни. Кой знае, може би след няколко години в Иран отново ще можете да намерите заведения с познатото жълто "М" на табелата. Сега те успешно са заменени от местен клонинг - верига ресторанти Mash Donald's с идентично лого и подобно меню.

Снимка 427332

Източник: iStock

Исландия

За последно исландците се почерпиха с бургери Makovsky през 2009 г. Тогава известната мрежа беше принудена да се затвори, неспособна да устои на икономическата криза, която разтърси Страната на гейзерите. Говори се, че сега McDonald's не са против да се завърнат на острова, защото исландската икономика отдавна е във възход. Държавното правителство обаче не подкрепя плановете на корпорацията, страната се стреми да възпита у своите граждани култура на здравословно хранене. Ето защо дори бързото хранене тук е здравословно: приготвя се от исландската верига ресторанти "Метро" от местни продукти.

Снимка 553402

Източник: БГНЕС

Северна Македония

Малката балканска държава остана без McDonald's през 2013 г., а преди това тук имаше 7 ресторанта на известния бранд Причината е доста бюрократична: шефът на македонската верига просто загуби лиценза си - било в резултат на спорове с централен офис или друга причина. Така или иначе Биг Мак, Чикен МакНъгетс и други бързи удоволствия не са достъпни за македонците оттогава.

Снимка 209453

Източник: Trish Hartmann / Flickr

Черна гора

Изчезването на единствения ресторант McDonald's в Черна гора е обвито в мистерия. Казват, че местните хора изобщо не били против макбургерите - те били купувани охотно от населението и гостите на Будва, Котор и Подгорица. На присъствието на "Мак" в страната обаче уж се противопоставяла местната власт. Защото, например, тя искала да се развият собствени вериги от заведения за хранене и да се запази здравето на нацията. Но властите опровергаха тази информация с прессъобщение, в което заявиха, че всяка чужда верига може да прави бизнес в Черна гора. Въпреки това марката McDonald's повече не се появи в държавата.

Турска верига за бързо хранене заменя McDonald's в Русия

Турска верига за бързо хранене заменя McDonald's в Русия

Руските молове са готови да предоставят на турците търговските площи на McDonald's