Изглежда всяка седмица се появява ново проучване или история, които противоречат на всичко, което знаете за начина, по който поддържаме здравето си.

За да се ориентирате по-добре и да отсеете работещите неща от митовете, ви представяме категоричните (поне засега) отговори на някои от най-належащите здравни въпроси, базирани на книгата „Здравето ви: кое работи и кое не?“.

Списъкът е изготвен от Business Insidеr.

Ефективно ли е ходенето толкова, колкото бягането?

Кратък отговор: Да

Все пак зависи от това какъв ефект търсите. Ако искате здраво сърце, то тогава няма разлика. Ако обаче целите да отслабнете, енергичните упражнения може би са по-добрият вариант. А що се отнася до коленете – тичането всъщност може да помага повече, отколкото сте си мислели.

Пиенето на сок от плодове толкова полезно ли е, колкото яденето на плодове?

Кратък отговор: Не

Не бихте искали да пропуснете веществата и фибрите, които са в корите на плода. Проучване от 2014 г., сравняващо портокаловия сок и портокалите, установило, че сокът може да е способен да отключва хранителни вещества като флавоноиди и каротеноиди в сравнение с целите портокали, което обаче не преодолява липсата на фибри. Затова най-добре е да избирате сокове с парченца плодове (pulp).

Червеното вино по-полезно ли е от бялото?

Кратък отговор: Не

Това е едно от тези открития, които непрекъснато се променят. Неотдавна Vox анализира над 30 проучвания на ефектите от червеното вино и установи, че макар пиенето на малко количество алкохол всеки ден (една чаша за жените, две за мъжете) да се свързва с по-висока продължителност на живота и по-ниска опасност от сърдечни заболявания, червеното вино в частност не влияе толкова много. Ако гледаме единствено хранителното съдържание, червеното вино може да спечели битката с бялото, тъй като съдържа по-малко захар и повече минерали.

Бутилираната вода по-добра ли е от чешмяната?

Кратък отговор: Не

Освен ако не живеете в район с нечиста вода за пиене, изборът на бутилирана вода не ви върши особено добра работа. Всъщност така може да се лишавате от флуорид, който е важен за поддържане на зъбите от гниене.

Зехтинът предпазва ли от сърдечни заболявания?

Кратък отговор: Да

Учените са установили връзка между приема на повече зехтин и по-ниския риск от заболяване на коронарната артерия. Освен това маслото от маслини е антиоксидант и има противовъзпалителен ефект.

Подсладените безалкохолни напитки водят ли до диабет?

Кратък отговор: Да

Не само че прекомерната консумация на захар води до множество проблеми като кариеси и покачване на теглото, но се свързва и с диабет тип 2, сочи анализ от проучвания върху взаимовръзката от 2010 г. В сравнение с тези, които пиели по-малко от една подсладена напитка на месец, тези, които пиели около една-две на ден, имали 26% по-голям риск от развитие на диабет тип 2.

Ядките водят ли до затлъстяване?

Кратък отговор: Не

Освен ако не ядете тонове бадеми всеки ден, ядките вероятно няма да ви накарат да надебелеете. Бадемите и другите ядки са пълни с видове мазнини, които се считат за полезни за понижаване на лошия холестерол. Те съдържат и омега-3 мастни киселини (добри за сърцето), протеини и фибри. И макар да не могат да се нарекат „здравословни“, определено няма да доведат до затлъстяване, ако се ядат в умерени количества.

Всички пшенични хлябове ли са по-добри от белия хляб?

Кратък отговор: Не

Не всички пшенични хлябове са еднакви. Макар повечето бели хлябове да се приготвят от рафинирани зърна, които не съдържат голяма част от фибрите и хранителните вещества, има пълнозърнести бели хлябове, които са също толкова здравословни, колкото пълнозърнестите.

Кафето причинява ли рак?

Кратък отговор: Не

Кафето се пие от толкова огромна част от населението и е било толкова добре проучено, че наистина е малко вероятно да е канцерогенно вещество. Ако не друго, то може да намали риска от някои видове рак.