Ако се опитвате да спестите пари за инвестиции, покупка на имот или друга цел, но въпреки това не успявате, то причините може да са няколко.

Според проучване на необанката Nu México четири навика са в основата на това да се проваляме, когато става въпрос за пестене на пари. Ако успеете да ги контролирате, то резултатите едва ли ще закъснеят.

За какво трябва да внимаваме?

1. Импулсивно харчене на пари

Според банката малко над 10% от месечния доход на клиентите отива за закупуване на  неща, които просто не ни трябват и т.н. Много от тези покупки могат да бъдат определени като "несъществени" и затова рядко биват планирани в рамките на месечния бюджет.

Още по-голям проблем става, когато купим нещо, което не ни е нужно, на разсрочено плащане - това допълнително утежнява бюджета ни.

Как да променим този навик?

Важно е да оцените необходимостта от харченето на пари. Добър съвет е да си създадете навик винаги да проучвате цените и опциите, преди да направите покупката, което най -малкото ви дава повече време за размисъл.

2. Не планирате месечните си покупки

Дори да се опитвате да спестите от намаляване на някои свои разходи, ако не планирате за какво ще харчите пари през месеца, след няколко месеца ще забележите, че не само спестяванията ви са малко, но и че вероятно ще ви е нужна друга финансова алтернатива за покриване на разходите в края на месеца.

3. Винаги плащате минимални вноски по кредита си

Плащането на минималните вноски по кредитната ви карта означава прехвърляне на остатъка от дълга към бъдещето и изплащането му с лихва. Безспорно това има потенциала бързо да се превърне в т.нар. "снежна топка". От варианта за плащане на минималния размер трябва да се възползвате само ако наистина имате проблеми с плащането на целия баланс. В такива случаи плащането на минимума е по -добре от забавяне на плащането.

4. Не контролирате "малките си разходи"

Не трябва непременно да записвате всеки свой малък дневен разход, но е добре да имате известна представа за това колко ви струват малките ежедневни покупки на фона на месечния доход. Ако може да намалите излишните, според вас разходи (напр. онлайн игри, стрийминг платформи, доставка на храна и т.н.), ще се учудите колко бързо може да спестите.