Наближава края на годината. А с това идват и традиционните коледни партита, на които ще чуете всякакъв род съвети и ще бъдат обсъждани най-горещите инвестиционни теми. Ето за какво е добре да сте подготвени, за да не бъдете изолирани от партито и да се чувствате в свои води.

Горещите акции за закупуване

От другата страна на спектъра е вероятно да чуете съвети за акции, прошепнати сякаш става въпрос за някаква строго пазена тайна. Тази година съветите могат да включват всичко и имена на компании от Nvidia до Tesla. А имената разбира се, най-вероятно ще са свързани с най-поскъпналите компании търгувани на борсата (и как иначе, инвеститорите обичат да екстраполират това, което се е случило вече в миналото и да го опаковат като "розова" прогноза за бъдещето).

Опитайте се да не се влияете от тези "споделени тайни" и изгодни инвестиции. Пазете се от всякакви разговори, които биха ви подтикнали да разпределите голяма част от инвестиционния си портфейл към една инвестиция в акции, предупреждават финансовите консултанти. Шансовете ви да уцелите най-горещите инвестиции на следващата година са доста малки. За сметка на това пък, ако не сте инвестирали в широко диверсифицирани портфейли, или индекси, шансовете са големи да се представите по-зле от пазара като цяло, ако сте избрали да инвестирате в една или две компании.

И е добре да отидете за питие, ако разговорът се насочи към опции, продажба на кол и пут опции - и по-специално непокрити кол опции, където потенциалните загуби могат да са неограничени.

AI е бъдещето

Очаквайте да чуете някаква версия на "Трябва да използвате AI за ежедневна търговия". И как иначе - сега всичко свързано с изкуствения интелект е модерно. А това се доказва непрестанно от компаниите, които в своите конференции с инвеститорите не спират да говорят за това как инвестират в изкуствен интелект и как това е бъдещето. И само споменаването на AI кара инвеститорите да се чувстват спокойно за бъдещето на компаниите, в които са инвестирали.

Не забравяйте, че не само е лош съвет да поставите всичките си инвестиции в един сектор, но също така "преследването на инвестиционни тенденции може да доведе до импулсивни решения и големи загуби".

Крипто все още е крал

Да, AI отне част от "блясъка" на дигиталните валути. Но някой, без съмнение, в крайна сметка ще върне нещата към крипто. Най-вероятно ще чувате неща от сорта на - "Те са във възходяща тенденция поради новите крипто борсово търгувани фондове, които се очакват съвсем скоро!"

Биткойнът бе един от най-печелившите активи на тази година, а със сигурност можете да споменете, че следващата година може да продължи да поскъпва, защото предстои халвинг и в исторически план криптовалутата винаги е поскъпвала при това събитие. Така ще звучите актуално и дори ще можете да аргументирате тезата защо биткойн трябва да продължи да поскъпва и през 2024 г.

Какво ще направи Фед след това?

Най-лошият съвет за пари и инвестиции, който може да чуете по време на коледно парти е нещо свързано с макроикономика. В каква посока ще се движат лихвите? Какво ще се случи с доходността на облигациите? Истината е, че никой не знае... Особено хората на партите на което присъствате!

Някой ще каже, че смъртта на долара е неизбежна и светът е на път да започне да извършва транзакции във валути от страните от BRICS. Друг ще се изкаже компетентно защо и кога Фед ще започне да понижава лихвите. Трети ще говори за високата доходност на облигациите. Можете да отговорите компетентно като кажете - ".... само защото държавните облигации осигуряват по-висока доходност в сравнение с доходността през последното десетилетие, не означава, че трябва да претегляте потенциалните им краткосрочни ползи спрямо дългосрочния комбиниран растеж, който фондовият пазар е осигурявал в миналото."

Инфлацията е нагоре, надолу и навсякъде

Ще чуете и много разговори за инфлацията. Някои ще кажат, че свърши, а други ще се включат с разговори за цената на яйцата. Всеки ще цитира различна цена и единственият, който ще знае действителната текуща цена за различни ключови стоки, ще бъде в кухнята да приготвя вечерята.

Някой неизбежно ще превърне това преобразуване в такова за това колко пенсионери могат безопасно да изтеглят от пенсионните си сметки сега, независимо от начина, по който смятат, че инфлацията се развива. 4% ли е? Или 6%?

Дейв Рамзи наскоро беше хванат, че рекламира 8%, и ако колективът, с който празнувате е съставен от по-възрастни, очаквайте да чуете много за нещата свързани с пенсиите и как да инвестирате за подсигуряване на спокойни старини. При това всички в стаята ще са "експерти".

Колко още ще поскъпват имотите и добър момент ли е да се купи имот?

Никое парти не може да мине без обсъждане на темата за цените на недвижимите имоти. А темата е "гореща", защото цените на имотите са при рекордни нива в момента, превишавайки най-високите им стойности от 2008-ма година. Тук можете да чуете ожесточени спорове и сравнения с доходите на населението и колко достъпни са имотите. Купилите преди няколко години пък, най-вероятно ще продължат да застъпват тезата, че има още поле за по-нататъшно повишение, чувствайки се на върха на щастието, че са направили изгодна инвестиция. Естествено добре е да сте подготвени и за темата за лихвите по ипотечните кредити и заплахата от бъдеща рецесия, която може да смъкне цените на недвижимите имоти.

Добре е да погледнете и към сайтовете за продажба на недвижими имоти и да извадите някои "абсурдни" според вас обяви, доказващи или оборващи тезата, че недвижимите имоти са твърде недостъпни. Така ще бъдете въоражени с необорими факти.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.