"Ако преди пет години ме бяха попитали как ще изглежда храната на бъдещето, веднага бих отговорил - алтернативните източници на протеини ще станат основата на нашето хранене", коментира за "Ведомости" Станислав Лисиченко, основател на популярна верига ресторанти в Русия. И допълва, "тогава бих рецитирал мантрата за отговорна консумация: "в името на забраната на говедовъдството, преминаване към консумация на местна и сезонна храна и т.н.".

Но животът е много по-интересен от нашите очаквания, продължава Лисиченко. По думите му, планетата се променя, хората се променят и скоростта на промените се увеличава, обратно пропорционално на тяхната предвидимост. "Как можем уверено да говорим за това, което ни очаква след 30, 20 или дори 10 години?", казва Лисиченко.

Първата истинска революция в храненето на хората се случи, когато те се научиха да произвеждат храна. "Подчертавам - да не копаеш за корени за храна, да не береш плодове и гъби, а съзнателно да произвеждаш храна чрез отглеждане на опитомен добитък и отглеждане на зърнени култури. Това се е случило преди около 10-12 хиляди години. И хората веднага станаха едновременно господари и роби, заложници на производството на храна, което сами създадоха." Хората са принудени да произвеждат все повече и повече храна за бързо нарастващото население на Земята.

През последните 10 хиляди години човечеството измина пътя от задоволяване на основна физиологична потребност до фино усъвършенствано и максимално ритуализирано умение за получаване на максимално удоволствие от храната. От овъглено парче месо и ечемичен кекс - до изпечено по специална технология месо, придружено от редки вина във фина чаша, разказва ресторантьорът.

А каква ще бъде храната на бъдещето? "Бих се осмелил да предположа, че жаждата за удоволствие и вкус към изисканото у хората е неизкоренима и прословутите "протеинови хапчета" ще останат в миналото", казва ресторантьорът.

Растителният протеин, на който се "залага" отпреди година-две, изглежда не се развива по най-добрия начин: при пазарния лидер в този сегмент Beyond Meat, през 2021 г. в сравнение с 2020 г. , загубите нараснаха 2,5 пъти - от $19 до $55 милиона. В САЩ продажбите на компанията падат, а цената на акциите на Beyond Meat се понижи с 20%, т.е. нещата не вървят по план.

И това не е изненадващо, смята ресторантьорът. Световното производство на пилешко и говеждо месо има огромни икономически измерения - десетки милиони хора работят в бизнеса с производство на месо, и те знаят как да отстояват своята прехрана.

"Ако нещо се случи с бизнеса с месопроизводство в света, боя се, че евентуалната социална катастрофа ще засенчи положителния "зелен" ефект. Въпреки всички приказки, месната индустрията удържа позициите си и дори глобалният обем на производството на месо не намалява, макар и да не расте", посочва Лисиченко.

Не пренебрегвайте мнението на небезизвестните британски учени, казва още Лисиченко. Наскоро авторитетното научно издание Science Focus изрази своето виждане относно храненето на бъдещето.

Накратко, в него се казва, че до 2028 г. всички проспериращи хора ще могат да получат персонализирани менюта (диети) за храненето си, базирани на генетични анализи, които ще предписват храни и продукти, които са здравословни и нездравословни за всеки отделен човек. Така приготвянето на ястия за неделната семейна трапеза може да се превърне в предизвикателство.

Също така британските учени са уверени, че терминът "естествен" ще придобие ново значение, тъй като основна задача на фермерите ще стане разработването на нови сортове растителни култури с високо съдържание на витамини и полезни вещества. Изкуствените соли, захар, новите хранителни добавки ще намалят калорийната стойност на храните, но ще подобрят вкуса им.

Мечтата на мнозина ще се сбъдне - може да ядете сочни пържоли до насита или да изядете "кофа" сладолед - и всичко това с калориите на около дузина краставици.

Несъмнено, развитието на нови технологии ще повиши степента на креативност на шеф-готвачите, ще се появят нови методи на приготвяне на храна, нови технологии за подобряване на вкусовете. Ще има и роботизирани свръхпрецизни готварски комплекси, които ще могат да "улавят" милисекунди и части от градуса. Всичко това е предпоставка шеф-готвачите да стигнат до нови фантастични открития в областта на храненето, смята ресторантьорът.

Масло - 0.60 лева, сирене - 3 лева. Как се промениха цените на храните у нас за 20 години?

Масло - 0.60 лева, сирене - 3 лева. Как се промениха цените на храните у нас за 20 години?

Маслото "на едро" е поскъпнало близо 4 пъти, пилешкото - с над 50%