Известна снимка, направена в Принстън, Ню Джърси през 1955 г., изобразява кабинета на Алберт Айнщайн в деня, в който той почива. Човек лесно би могъл да си представи, че гений с подобен интелект подрежда книгите си по азбучен, например. Това обаче е далеч от истината. Всъщност кабинетът на Айнщайн е бил в пълна бъркотия. Оказва се, че безпорядъкът и разсеяността са доста често срещани интелигентните хора, пише Entrepreneur.

Изследванията, публикувани в научното списание Psychological Science разкриват, че както подредените, така и разхвърляните работни пространства имат свои уникални предимства.

В поредица от експерименти участниците биват помолени да седят на бюро, което е подредено или разхвърляно, след което отговорят на едни и същи  въпроси и биват помолени да предлагат решения на дадени проблеми.

Участниците, които са седели на разхвърляно бюро, дават повече креативни идеи. За разлика от тях, седналите на подредените бюра се държат по-конвенционално, правейки това, което се очаква от тях. Когато например им бъдат предложени ябълка или парче шоколад, участниците, седнали на подредените бюра, избират по-често здравословната опция и посягат към плода.

Как да събудим креативността си?

Да мислим творчески е едно от най-важните умения, когато искаме да имаме успешен бизнес. Ето няколко съвета как да събудите творческото мислене:

Съсредоточете се върху страстта си. Помислете си какво ви кара да ставате от леглото сутрин с желание. След като разберете какво е то, вложете в него цялата си енергия и работете върху постигането му.

Бъдете информирани. Не знаете какво не знаете и често научавате късно за нова технология или други важни открития, които могат да са ви полезни. Създайте си навик да четете и да учите всеки ден. Всъщност един от най-великите инвеститори в нашето време Уорън Бъфет казва, че отделя по няколко часа на ден за четене на вестници.

Помислете за брейнсторминг (мозъчна атака). Това е групова техника за генериране на нови идеи при вземане на решения и за отключване на творческото мислене. Техниката може да се използва като помощно средство за определяне на конкретни проблеми, намиране на решения и т.н.