Експерти изчислиха разходите на заможните руски пътешественици при задграничните им пътувания. Финансово осигурените туристи през последните 12 месеца за харчили при всяко своето посещение в чужбина средно по 100 хиляди рубли ($1750 долара при сегашния курс около 57 рубли за долар - бел. ред.).

Тази информация публикува Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР), цитирана от lenta.ru.

Данните са получени от специалистите на изследователската компания Ipsos Comcon, която преди месец е анкетирала 2 800 граждани с високи доходи от градове с население над 500 хиляди души.

Проучването изясни също, че разходите при пътувания в чужбина на заможните московчани са по-високи от средните в страната. Туристическите им пътувания през последните 12 месеца са им стрували средно по 105,8 хиляди рубли на човек.

Интересно е, че разходите за тази цел на хората от втория по големина града Санкт Петербург са значително по-ниски - средно по 84 хиляди рубли на човек. Експертите на Ipsos Comcon обясняват този факт с възможността на хората от северната столица на Русия да ходят често с нискобюджетни пътувания от града си до съседна Финландия.

Голямата част от анкетираните - 69 процента, споделят, че през последните 12 месеца са излизали в чужбина с пътуване, организирано от туроператорска фирма. Трите най-популярни дестинации за такъв род пътувания са Тайланд, Турция и Испания.

При самостоятелните пътувания на по-богатите руснаци любимо направление за туризъм е Германия. В тройката на влизат още Испания и Финландия.

Преди време излезе информация за нациите похарчили най-много пари за туристически пътувания за една година. Лидерската позиция се заема от китайците дали за тази цел 261 милиард долара. Тройката за 2016 г. се оформя от САЩ - - 122 милиарда и Германия - 81 млрд. долара.