Представяте ли си всяко лято да ходите на едномесечна почивка с всичките си колеги при това цялото удоволствие да бъде платено от работодателя ви? Да, това би било факт, ако работите за шведската ИТ компания Mentimeter.

Още преди няколко години нейният основател Джони Варстрьом и неговите тогава седем колеги заминават на работно пътуване до Щатите. И то се оказва толкова сплотяващо екипа, че той решава да го превърне в традиция, разказва сайтът Quartz.

Днес за Mentimeter работят 40 човека и всички те веднъж годишно пътуват за по един месец заедно. През 2017 година те посещават Барселона, а през тази - Лисабон. Плановете им за 2019 година включват италианският град Палермо.

От ръководството на компанията признават, че тази идея не изглежда особено практична за повечето фирми, тъй като малко биха могли да си позволят целият им екип да бъде извън офиса в рамките на четири работни седмици.

Варстрьом обаче е сигурен, че това помага на неговата компания да задържи своите служители в дългосрочен план. За това говори фактът, че само един човек е напуснал Mentimeter за последните три години.

Също така той признава, че служителите са по-креативни след подобни почивки и "иновативни идеи се появяват случайно по време на обикновената работна седмица в офиса".