Преди няколко десетилетия чужденците от западните страни се смееха на навиците на съветските хора, принуждавайки ги да се изчервяват от срам. Но днес виждаме как гражданите на същите тези развити държави се обръщат към редица социалистически практики. Разбира се, не от недоимък или дефицит на стоки, а заради новите повеи на времето - екология и здравословен за хората и природата начин на живот.

За 7 навика от времето на Съветския съюз, на които се присмиваха в чужбина, а сега масово се прилагат, разказва femmie.ru.

Снимка 519266

Източник: Pexels

Пазарски мрежи и торби

Съветските хора носеха мрежести торби със себе си, за да пазаруват, както сега е модерно да се казва - екологично, когато на Запад все още това не беше популярно и не се смяташе за престижно. Всъщност, въпреки цялото им разнообразие от цветове и модели на пазарските мрежи с дръжки им беше трудно да се съревновават с щампованите найлонови пликове и торбички.

С течение на времето обаче чужденците оцениха съветската идея. Загрижеността за околната среда надделя. В супермаркетите се появиха хартиени торби и торби от плат. А мрежестите торби за пазаруване вече са на върха на модата.

В продажба има такава синя мрежичка от Louis Vuitton, което означава, че връх на модата. Между другото, Леонардо Ди Каприо също оцени новата екологична тенденция и пазарува с плетена чанта.

"Ако не сте безразлични към проблемите на екологията и замърсяването на околната среда, прекомерната консумация - знайте, че тази чанта се превърна в жизнеспособно решение на редица проблеми преди много години. Мрежите за пазаруване ми се струва част от интелигентна система, един вид систематичен дизайн, при който продуктите се купуват в точното количеството, в което са необходими. Мрежичката може да се използва многократно и да се носи със себе си през цялото време - чантата от конци е компактна и не заема място ", казва Умберто Жираудо, специалист по индустриален дизайн в Британското висше училище за дизайн.

Снимка 455102

Източник: GettyImages

Запазване на найлоновите торбички

В Съветския съюз всеки без изключение имаше пакет с найлонови пликчета. Той се закачваше на дръжката на вратата, скрит в отделно чекмедже или гордо стоеше отстрани на кошче за боклук. Торбичките се измиваха след употреба и когато изсъхнаха, бяха готови за ново действие. За чужденците подобно отношение към найлоновите пликчета изглеждаше странно, защото такива можеше винаги евтино да си купите ли ида получите безплатно в магазина.

Но, както се оказа, не те трябваше да бъдат защитени, а планетата от полиетилена. Следователно такива пакети с пликчета за многократна употреба вече се почитат и в най-развитите държави. И ако в СССР това явление е причинено с цел спестяване на пари, днес то се е породило от целите за екологичност и развита система за запазване на ресурсите. Удобен, многофункционален и щадящ природата навик.

Снимка 475984

Източник: iStock

Отглеждайте зеленчуци в двора или на балкона

Само преди няколко десетилетия много западни журналисти в една глава повтаряха, че съветските дачи (скромни крайградски вилички) са признак на бедност и дефицит по магазините. Защо те не харесваха скромните любителски зеленчукови градини. Пътуванията извън града до техните 200-300 кв.метра земя в края на работната седмица, за да се копае, полива и плеви реколтата, изобщо не се разбираше от чужденците. Защо да садим и да се мъчим, когато всичко може да се купи в супермаркетите, казваха те.

Но днес в Европа осъзнаха, че с такава практика не става въпрос за бедност, а е загриженост за здравето и желанието да се консумират екологично чисти продукти. И дори сандъчето с разсад на перваза на прозореца си заслужава. Между другото, чужденците взеха под внимание последното.

Те организират отглеждането на подправки и зеленчуци в саксии и сандъчета на первази, балкони и покриви. Или отиват при бабинки или дребни фермери за "органична храна".

Снимка 506513

Източник: iStock

Съдове и амбалаж за многократна употреба

В столовите и закусвалните в СССР се използваха стъклени, порцеланови или от неръждаема стомана съдове в съответствие с стандарти. Тази практика и соцвкус силно контрастираше със западните заведения за бързо хранене, в които нямаше нужда да се миете чиниите и чашите. Изхвърляш ги и готово.

Но проблемът с пластмасовите отпадъци достигна такива размери, че е невъзможно да си затворим очите. Ето защо от 1 януари 2021 г. европейските страни започнаха да прилагат план за отказ от пластмасови съдове в заведенията за обществено хранене.

Очаква се те да премахнат напълно пластмасата от битовата употреба след 10 години. И дори бутилките за мляко отново ще бъдат стъклени. Може би ще отидат още по-далеч и стъкленият амбалаж, точно както бе в съветските времена, може да бъде върнат срещу пари.

Носене на клинове и вълнени гащи

В Съветския съюз при мразовито време жените носеха клинове върху чорапогащите, а мъжете слагаха плетени гащи под панталоните си. Никой не е мислил, че на Запад ще бъде осмиван за това. Но до какво доведе това? Младите момчета категорично отказаха да носят каквото и да било под дънките дори при силен студ, докато не показаха реклама за необходимостта от термо бельо за здравето на мъжете. Същите трикотажни гащи.

Снимка 343197

Източник: iStock

Почистване с естествени препарати

Стара съветска поговорка казва: "Ако искате да се справите добре, направете го сами". Чужденците отначало не го разбраха. В крайна сметка, защо да усложнявате живота си, ако можете да си купите всичко. Същото се отнася и за битовите химикали. В СССР при почистване на къщата се използваше всичко: оцет, лимонена киселина, сода, водороден прекис, стари чорапогащи, вместо парцал. И трябва да се отбележи, че всичко това се справяше с мръсотията и петната, не по-лоши от съвременната химия. Но в западните държави това се случва едва сега.

Модата за естествени формули за почистващи продукти е на върха на популярността си днес. Чужденците се опитват да минимизират химическите компоненти в детергентите, смесват естествените съставки на ръка и дори превеждат на английски мотото на домакините от СССР - "Направи си сама".

Снимка 288737

Спортувайте на открито

Съветският съюз беше не само най-четящата държава в света, но и много атлетична. Във вътрешния двор на кооперацията, на детските площадки, имаше примитивни, но ефективни тренажори. А в паркове и стадионите често много хора правеха упражнения, джогинг и гимнастика. Но всичко това беше забравено поради разпространението на фитнес манията.

Европейската и американска мода за красиви анцузи, модерно оборудване за упражнения и някаква претенциозна атмосфера на фитнес центровете замени спорта на открито.

Но днес спортуването на открито не само е възобновено, но и придобива голяма популярност. Хората отново откриха красотата на заниманията на чист въздух и не искат да се връщат в задушния салон с куп хора. Сутрин можете да видите стотици бегачи, които излизат да спортуват на улицата и по градинките. Освен това се спестяват време и пари.

Нищо чудно, казват, че всичко ново е добре забравено старо. И нека това "старо" да дойде от друга държава, за което по-рано е предизвиквало смях. Важното е, че е полезно.