Най-бързият шосеен автомпбил в света Bugatti Chiron Super Sport 300+ отива на аукцион и може да донесе до 5 милиона евро. Автомобилът е част от лимитирана серия от само 30 модела, съобщи Euronews.

Той може да достигне скорости от малко над 490 км/ч. За сравнение най-големият пътнически самолет в света Airbus A 380, който предлага над 850 места, излита с около 300 км/ч.

След като през 2019 г.: бившият победител в Льо Ман Анди Уолъс управлява нов прототип до максимално ускорение при безпрецедентните 480 км/ч., беше пуснато ограничено производство на автомобила, наречен Bugatti Chiron Super Sport 300+.

Луксозният автомобил е с осемлитров двигател 1 577 конски сили - за сравнение Volkswagen Polo е с 95.

Само осем от 30-те модела са в САЩ и това ще бъде първият път, в който един от тях се предлага публично. Колата се предлага на търг от американската компания Bonhams Cars и ще бъде обявена за продан в Скотсдейл, Аризона, САЩ на 25 януари, на приблизителна цена от 5,5 милиона долара.

Пазарът на суперавтомобили през 2024 г

Спортните автомобили, които обикновено се предлагат в ограничен брой са с изключително мощни двигатели, имат усъвършенствана аеродинамика и са произведени от леки материали.

Сегментът на суперавтомобилите е представляван от марки като Bugatti, Ferrari, Lamborghini, Daimler AG, McLaren, Porche и Koenigsegg и други. Глобалният пазар се оценява на почти 17 милиарда долара през 2022 г.

Според прогноза на Business Research Insights годишният ръст ще е от 3,72% на световния пазар между 2022-2031 г., заради нарастващото търсене на устойчиви и екологични превозни средства и развитието на автономни превозни средства.