Най-големият син диамант Bleu Royal, предлаган някога на търг, беше продаден на търг на аукционната къща Christie's за 43,8 милиона долара, съобщава Associated Press.

Тази сума значително надвишава предварителните оценки - първоначално Christie's оцени Bleu Royal на 35 милиона долара. Лотът беше продаден като част от търг за луксозни стоки в Женева, който включваше и предмети, използвани от известни личности. Например часовникът Rolex GMT-Master на Марлон Брандо, носен във филма "Апокалипсис сега" и перлената огърлица, с която Одри Хепбърн се хвалеше в "Римска ваканция".

Уникално редкият камък с крушовидна форма и с тегло 17,61 карата, ограден от два диаманта, украсява златния пръстен наречен Bleu Royal. През последните 40 години камъкът е бил в частна колекция.

Името на купувача на бижуто с най-големият син диамант в света не се съобщава.

"Това е огромна сума, като се има предвид какво се случва в света днес", каза Рахул Кадакия от Christie.

В същото време представители на аукционната къща уточниха, че скъпоценното бижу ще бъде прехвърлено в частна колекция за първи път от 40 години. Ръководителят на отдела за бижута на търга Макс Фосет добави, че екипът е доволен от резултата от сделката. "Подготовката за търга наистина отговаряше на всички изисквания, така че успяхме да заинтересуваме колекционери по целия свят от Далечния изток до Америка", каза той.

През октомври част от богатството на семейство Ротшилд беше продадено на търг за 62 милиона долара. Според CNN голяма частна колекция от изкуство, мебели, сребро, керамика и бижута, собственост на Ротшилд, е продадена на няколко търга на Christie's в Ню Йорк.