Има книги с бизнес насоченост, които не само са интересни, но и наистина са полезни. В тях се дават бизнес съвети и примери от практиката, които могат да помогнат в бизнеса на много предприемачи. А доколко е ценно на практика дадено бизнес издание, в повечето случаи могат най-добре да преценят именно ръководители на успешни бизнеси. Затова "Ведомости" представя няколко от смятаните за най-полезни бизнес книги за 2021 г., според мнението на изявени професионалисти, които дават и кратко представяне на съответните книги.

На куката. Как да създадем продукти, формиращи навици

Автор: Нир Еял и Райън Хувър

Книгата разказва как производители на популярни продукти привличат и задържат вниманието на потребителите. В нея ще намерите отговори на въпроси от рода на: "Защо не се "отлепяме" от екраните на телефоните и как ни задържат TikTok, Instagram, Facebook и други приложения?". Авторите, опирайки се на резултатите от дългогодишни изследвания и богат практически опит, описват моделът на "куката" - процес от четири стъпки, който успешните компании използват за формиране на потребителски навици.

Например, процесът се състои от действие, променлива награда, потребителска инвестиция и задействане. Компаниите създават условия, при които потребителят е принуден да премине през този процес няколко пъти. След което се формира навик. Той е тази, която контролира нашето поведение, а не желанията. Книгата ще бъде полезна на всеки, който иска да създаде успешен бизнес в интернет и да се състезава за вниманието на потребителите. А също и за тези, които не искат да "се хванат на куката".

Без правила. Уникалната култура на Netflix

Автор: Рийд Хейстингс и Ерин Майер

За да има силно влияние написаното от някого по бизнес теми, две неща трябва да съвпадат: съдържанието и неговата уместност и още по-добре - практическа приложимост в днешните житейски обстоятелства.

Това важи за книгата за необичайната корпоративна култура на Netflix. Идеите и концепциите, изразени в нея, са лесни за разбиране, въпреки че са много трудни за прилагане в собствения ви бизнес.

Например, какво е да управляваш компания, която не следи корпоративните разходи? Където всеки служител отива на почивка, когато пожелае. И където ако служител е престанал да бъде един от най-добрите в своята категория, той, като изтощен футболист, просто се отстранява от терена. Цинично, но честно.

Книгата показва прехода от икономика на капитализма към това, което футуристите наричат ​​икономика на таланта. Тогава основният актив на компанията стават силните хора. Развитието на всяка компания до голяма степен зависи от способността за привличане, задържане и изграждане на екипи от тях. Вероятно, в близко бъдеще това като цяло ще се превърне в задължително условие за успешен бизнес.

Корпорация на гениите. Как да управлявате екип от креативни хора

Автор: Ейми Уолъс и Ед Катмел

Тази книга е за това, как е устроена компанията Pixar. Авторите говорят за своите неуспехи, пропуски, възходи и падения по пътя към създаването на най-ефективната стратегия за взаимодействие с креативни хора. Изданието може да се разглежда като "настолната книга" по управление на компания. Към нея мениджъри може "да се обръщат" в моменти на вземане не само на организационни, но и на проектни решения. Не винаги е възможно да се намерят готови решения в книгата, но са посочени много начини да погледнете структурата на фирмата отвътре и да разберете как да я накарате да работи по-ефективно.

The Woj Way. Как да възпитате успешен човек

Автор: Естер Войчицки

Авторът Естер Войчицки е отгледала три дъщери, всяка от които става супер успешна в Силициевата долина: Сюзън е главен изпълнителен директор на YouTube, Ан е основател на компанията за генетични тестове 23andme, а Джанет е професор по педиатрия в Калифорнийския университет.

Но книгата на Войчицки не е за отглеждането на деца, както изглежда на пръв поглед, а за това как върви животът в Силициевата долина, какви качества трябва да притежава един жител и колко е важно да бъдеш "вътрешен", за да успееш в кариерата. Методиката на автора включва пет "с" при възпитанието - самочувствие, самоуважение, самостоятелност, сътрудничество, сърдечност.

Средата на детето оказва голямо влияние върху формирането на неговата личност. В книгата не се говори открито за това, но често се споменават имената на известни личности от Силициевата долина, участвали в живота на семейство Войчицки.

Книги за финанси, без които успешният инвеститор не може

Книги за финанси, без които успешният инвеститор не може

"Интелигентният инвеститор" е препоръчана от Уорън Бъфет