Повечето от световните футболни топки - близо 70% - се правят в един малък град в Северен Пакистан. Производството на футболни топки е основен източник на доходи в град Сиалкот, където в най-малко 1000 фабрики за футболни топки работят близо 60 000 души.

Но по време на пандемията на коронавируса мнозина от тях се затвориха, пише Business Insider.

"Търсенето на футболни топки драстично е паднало след настъпване на коронавируса, така че търсенето се сринало със 70%", казва Уазим Шахбаз Лодхи, управляващ партньор на Bola Gema Pakistan, фабрика, която произвежда 160 000 топки на месец.

Работниците във фабриката са отговорни за всички аспекти на създаването на футболна топка, от изрязването до закърпването на 20-те шестоъгълника.

Одобрените от FIFA топки като тези, които произвежда Bola Gema, могат да се продават за над 100 долара в САЩ - повече от месечните заплати на някои работници, които ги правят.

Преди последното световно първенство през 2018 г. Пакистан изнесе над 37 милиона футболни топки по целия свят. Bola Gema вече започна да произвежда топки преди Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар.

Въпреки че спадът в бизнеса е осезаем заради застой в колективните спортове по време на пандемията, Лодхи се грижи за своите работници.

"Вкъщи сме от три месеца, но собствениците на Bola Gema все пак ни плащат", казва Саида Биби, която работи във фабриката на Bola Gema.

Компанията създава и магазин, където работниците могат да купуват продукти на намалена цена.

Лодхи се надява, че индустрията ще отскочи. "Получаваме нови запитвания и се надяваме, че въпреки пандемията ще започнем да получаваме поръчки", каза той. "Производството, което е спаднало със 70%, постепенно ще започне да се подобрява и няма да бъдем принудени да затворим фабриката."