Европа е континент, изграден върху своите реки, като много от тях са изиграли жизненоважна роля за формирането и развитието на нейните най-важни градове. От Темза до Тибър, те са постоянно течащо напомняне за дългата и разнообразна история на континента.

Възможността да плавате по тези реки, сред най-красивите и спокойни водни пътища в света, е изкушение, на което лесно се поддавате. Разбира се, речен круиз е нещо повече от просто прекарване на време във водата (въпреки че тази опция е налична, ако желаете). Става въпрос за градовете и забележителностите по пътя.

Тези пътувания ще ви отведат на релаксиращо и бавно пътешествие до лозя и долини, обиколки и екскурзии, връщайки се всяка вечер във вашия собствен плаващ хотел. Всеки ден предлага бързи спирки, за да откриете някои от най-важните култури на континента със собствено темпо.

The Independent събра осем от най-добрите пакети за речни круизи в Европа, от епично пресичане на континента до най-добрите коледни базари за разглеждане.

Столици на Източна Европа, речни круизи Viking

Маршрутът на Viking River Cruises Capitals of Eastern Europe е пътуване с 16 нощувки, обхващащо главните градове по река Дунав. Отплава от Виена, елегантната и изискана австрийска столица, и завършва в Констанца, Румъния, преди бързо последно пътуване по суша до Букурещ, за да завършите пътуването си с престой от две нощувки.

По пътя ще посетите множество градове в Унгария, Сърбия и България, но по време на това пътуване по-големите градове ще бъдат основната атракция. Виена е последвана от Братислава, където бароковите дворци срещат типичния източноевропейски стар град - и след това Будапеща. Унгарската столица е връхна точка: от термални бани до грандиозната сграда на парламента в неоготически стил, градът има голямо разнообразие от архитектура, дейности и неща за правене.

Снимка 629294

Източник: iStock Images

Северен Рейн и Холандия, TUI

Наред с Дунав, Рейн е една от основните круизни реки в Европа. Предложението на TUI обхваща редица звездни градове. Корабите разполагат с две заведения за хранене (бистро и по-официален ресторант) с места за сядане на открито, както и зона за уелнес и дейности на горната палуба. Не са включени екскурзии, но това ви дава свобода да избирате каквито дейности харесвате.

Първите два дни ще прекарате в Амстердам, където ще имате достатъчно време да се разхождате по неговите канали и зелени площи, като Вонделпарк, или да посетите атракции като музея на Ане Франк и музея на Ван Гог.

Дни три и четири ви водят до Ротердам и Дюселдорф. Можете да се насладите на пристанищната зона във втория град в Холандия или просто да се възхитите на драматично различната му модерна архитектура, докато Дюселдорф предлага разнообразие от музеи и концерти заедно с оживения Стар град. В петия до седмия ден ще посетите четири живописни крайречни града и градчета: Бон, Кобленц, Бопард и Обервезел. Има изобилие от крайбрежни барове и ресторанти и всеки има своя част от историята (помислете за музея на Бетовен в Бон и паметника на владетеля, обединил Германия в Кобленц).

Първият в света тригодишен круиз стартира през ноември от наша съседка. Колко струва?

Първият в света тригодишен круиз стартира през ноември от наша съседка. Колко струва?

Ще бъдат обиколени всичките седем континент и дестинации като няколко от чудесата на света

Дуеро, Ривиера Травъл

Пътуването по северната част на река Дуеро може да предложи гледки, които да съперничат дори на най-идиличните плажове на Алгарве. Това пътуване започва в Порто, където баровете и ресторантите се редят по бреговете в квартал Рибейра (край реката), но си струва да се изкачите по различните хълмове, за да видите други райони и места, като катедралата и моста Дом Луиш I.

След като тръгнете по Дуеро, първите ви две спирки са Пиняо - живописен винен град, известен с това, че е в сърцето на пристанищния регион на страната - и Замъкът Родриго, оградено село от 12-ти век, разположено във високите планини. В четвъртия ден ще посетите Саламанка, испанският град, известен със своите катедрали и университет.

Следващите два дни прекарваме в Пезу да Регуа и Ламего преди да се върнем в Порто на седмия ден. Круизите свършват тук, но празникът не е; този пакет включва и три нощувки в Лисабон. След като пътувате до столицата с автобус, ще посетите близките градове Коимбра (ден осми) и Синтра (ден 10), и ще имате един ден в столицата.

Рона, Scenic Cruises

Луксозното плаване по Рона на Scenic Cruises ви превежда през някои от най-добрите части на Южна Франция, започвайки от Лион. Регионалната столица има 2000-годишна история, така че е благословена с римски амфитеатър и с ренесансов стар град. Първото ви пътуване ще ви отведе на север по поречието на река Соне до Макон, известен винарски регион в Бургундия.

Следващите два града, Виен и Вивие, предлагат невероятна гледка към Рона, преди да пристигнете в Авиньон за две нощувки. Можете да се насладите на частен концерт в Дворецът на папите - някогашна папска резиденция - както и на курс по готварство на борда, но посещението на самия град си заслужава, за да се разхождате по тесните му улички и очарователни площади. Вашият последен ден ще ви отведе до Арл, в устието на Рона - оттук можете да пътувате до дома, да останете в града или да продължите към Марсилия.

Истината за работата на круизен кораб

Истината за работата на круизен кораб

От 14-часови смени до мизерно заплащане, условията на работа на круизните кораби са тежки

Холандия и Белгия, Avalon Waterways

Осемдневният круиз на Avalon в "ниските земи" е отличен начин да разгледате някои от най-добрите градове в региона по релаксиращ начин. Започва и завършва в Амстердам, където ще имате няколко нощи, за да се разхождате из живописната мрежа от канали, облицовани с красиви сгради от 17-ти век.

Когато се пристигнете в Белгия, ще посетите Гент, Брюксел и Антверпен в последователни дни. По-спокойни канали ви очакват в Гент, а тези, които обичат да са край водата, могат да се насладят на крайбрежната зона на Антверпен. Брюксел очарова със забележителности и музеи (всички съсредоточени около Гранд Плас, главния площад и обекта на наследството на ЮНЕСКО), но Кралският музей за изящни изкуства (Антверпен) и катедралата Св. Баво (Гент) определено са места за посещение по време на други спирки. Шестият ден ще ви отведе до Ротердам, преди да се върнете обратно в холандската столица.

Дунавски изкушения, Emerald Cruises

Това пътуване от Emerald Cruises ви отвежда по известната река до Регенсбург. Започва с две нощувки в Будапеща, с традиционно унгарско фолклорно шоу и обиколка на хълма Буда, които се предлагат, заедно с всяко самостоятелно разглеждане на забележителности, което искате да направите. Третият и четвъртият ден ви отвеждат до Братислава и Виена, където можете да се насладите на колоездачни обиколки и пешеходни преходи.

Кремс и Дюрнщайн са последните две спирки в Австрия, преди да се отправите към Пасау, немския "град на трите реки". При сливането на реките Дунав, Ин и Илц градът е дом на впечатляваща катедрала и Стария град. След като слезете в Регенсбург, се отправяте към Мюнхен, където добър план е да прекарате време в разглеждане на баварската столица, преди да отлетите у дома.

Круизният кораб, който плава около света през последните 20 години. Колко струват жилищата на борда?

Круизният кораб, който плава около света през последните 20 години. Колко струват жилищата на борда?

Той обикаля света с приблизително 150 пътуващи семейства

Коледни базари на река Рейн, Ama Waterways

Има нещо доста специално в това да изживеете коледните тържества на речен круиз из Европа. На това пътуване на Ama Waterways вие плавате по Рейн, като се качвате в Амстердам и с първа спирка в Кьолн. Готическата катедрала осигурява фона на един от най-добрите коледни базари в страната, където ще намерите десетки сергии, продаващи празнични предмети, много от които ръчно изработени.

След това по маршрута ще посетите германските градове Хайделберг и Шпайер, където ви очакват още пазари, преди да пристигнете в Страсбург, Франция. Тук ще откриете еклектична смесица от френска и немска култура, топъл празничен дух и изобилие от възможности да се разхождате из пазарите, разпръснати из целия град. Туристите се връщат в Германия за предпоследната спирка в Брайзах, преди да слязат в Базел.

През Европа, речни круизи Viking

Този маршрут разполовява Европа, за да отведе пътници от Амстердам до Букурещ, през участъци от Рейн, Майн и Дунав. Пътниците ще посетят някои от основните градове в Европа - Будапеща, Амстердам и Виена, а също и по-малки (но също толкова красиви) крайречни селища като Пасау и Бамберг и по-малко известни градове, включително Видин и Колоча.

Пътят преминава през Мелк, австрийски град в недооценения винопроизводствен регион на долината Вахау, Осиек, четвъртият по големина град в Хърватия, и Киндердайк, холандско село, известно с набора от 19 вятърни мелници. С продължителност 23 дни, осем държави, 20 малки и големи градове и най-малко 10 обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО ще има какво да видите, докато прекосявате централна Европа.

Снимка 629293

Източник: iStock Images