Целият свят обича кафе. Макар да има редица доказателства за ползите за здравето, които дава ободряващата напитка, нови открития показват, че обработката на кафените зърна може да създаде сериозни опасности на служителите.

Производството на кафе може да причинява потенциално фатално заболяване на белите дробове, наречено облитериращ бронхиолит. При него малките дихателни пътища стават белязани и блокирани, предава Milwaukеe Journal Sentinel.

След проведено изследване на 69 служители от предприятие за печене на кафе в Тексас, било установено, че 11 от тях страдат от опасната болест. На други петима работници в завода им е била поставяна диагноза за рядкото заболяване по-рано.

Експертите посочват два химикала, които вероятно са виновни за болестта - диацетил и 2,3-пентандион, които се образуват при процеса на печене на културата и след това се изпускат при по-висока концентрация по време на смилането.

Двата вредни химикала се срещат и в маслото, виното и други напитки. Те са създадени по синтетичен път за използване като изкуствен ароматизатор.

Облитериращият бронхиолит понякога бива наричан „пуканков бял дроб", защото диацетилът често се добавя към пуканките за микровълнова фурна, за да придаде маслен вкус. След като много служители в заводи за производство на пуканки развиха болестта, някои производители спряха да използват химикала.

Един човек от Колорадо пък е успял да осъди производител на пуканки на основанието, че яденето на продуктите му в продължение на 10 години причинило белодробното му заболяване. Били му присъдени 7,2 млн. долара обезщетение.

Химикалите обаче са много по-опасни, когато биват вдишвани, особено във високи количества, както се случва в съоръжението в Тексас.

Макар Националният институт по професионална безопасност и здраве в САЩ да е в процес на изработването на ограничения относно излагането на тези химикали, в момента те не са регулирани. Все пак служителите биват насърчавани да носят газови маски, докато заводите са оборудвани с по-добра вентилация, която да направи въздуха по-малко токсичен.

Междувременно любителите на кафе може би е добре да премислят инвестирането в кафемелачка и вместо да вършат мръсната работа вкъщи, да правят кафето си на открито.