Светът, пиещ кафе, ще се нуждае от още една Бразилия - най-големият производител и износител на растението, ако иска да избегне криза с недостиг на културата, без която трудно се събужда сутрин.

Увеличеното потребление, особено в развиващите се пазари, означава, че световното производство ще трябва да се повиши с още 40-50 млн. чувала кафе (1 чувал се равнява на 60 кг) през следващото десетилетие, заяви Андреа Илли, председател и главен изпълнителен директор на базирана в Триест, Италия компания Illycafe SpA. Това е повече от цялата реколта на Бразилия.

Като се има предвид надвисналата заплаха от климатичните промени и ниските цени, които разубеждават фермерите от увеличаване на производството, проблемът е значителен. Той е и повод за разговори между производители, държавни служители и представители на индустрията, които се провеждат тази седмица на Световния форум по кафето в Милано, пише Bloomberg.

Светът е на път да стане свидетел на дефицит в производството на кафе от 3,5 млн. чувала през сезон 2015/2016, според швейцарската компания Volcafe. Глобалният недостиг година по-рано е бил 6,4 млн. чувала.

Последната реколта в Бразилия беше ударена от последиците от тежка суша през 2014 г., която увеличи фючърсите за сорт „Арабика" в Ню Йорк с около 50% през годината.

Световната консумация на кафе ще се увеличи с една трета до 200 млн. чувала до 2030 г., според Майкъл Нюман, председател на борда на настоятелите в Hanns R. Neumann Stiftung.

Производството, което тази година възлиза на 144 млн. чувала, може да се наложи да се увеличи, за да посрещне нуждите до 2030 г., стига дотогава дребните земеделски стопани да успеят да повишат производството.

Климатичните промени застрашават една четвърт от производството на Бразилия. Фермерите в Никарагуа, Ел Салвадор и Мексико ще се изправят пред потенциални загуби, ако не се адаптират, според изследване, публикувано през май.

Регионите, в които се отглежда културата, може да се наложи да се преместят от Централна Америка към Азиатско-тихоокеанския регион или източните части на Африка, където реколтата може да расте на по-голяма височина.

Кафето от сорт „Арабика", използван от марки като Starbucks Corp., е най-силно застрашено от повишаващите се температури. За разлика от него, сорт „Робуста" е по-устойчив. Бразилия е най-големият производител на „Арабика", а Виетнам - на „Робуста".

Фермерите вече правят промени, така че да се адаптират към по-високите температури, заяви Жан-Марк Дювозин, главен изпълнителен директор на Nespresso, част от Nestle SA. Компанията се снабдява с кафе от Латинска Америка, Азия и Африка. Според Дювозин фермите все повече се правят по-нависоко в планините заради негативното влияние на затоплянето.