Президентът на Русия Владимир Путин призова сънародниците си да се ваксинират срещу коронавируса, въпреки, че той все още не го е направил.

Путин насърчи руснаците да се ваксинират с руската ваксина, наречена "Sputnik V", и заяви, че ще я получи веднага щом му дойде редът, пише CNBC.

"Нашите здравни специалисти казват, че ваксините са предназначени за хора на определени възрасти, a хора на моята възраст все още нямат право да бъдат ваксинирани. Аз съм гражданин, който спазва закона и обръщам внимание на това, което казват нашите здравни специалисти. Все още не съм ваксиниран, но със сигурност ще го направя веднага щом това бъде разрешено", каза още той.

"Нашата ваксина е ефективна и е безопасна, така че не виждам причина да се страхуваме". По думите му приоритетът на Русия е да ваксинира собствените си граждани и че ще изгради производствен капацитет, за да бъде това възможно.

Sputnik V е тестван върху доброволци на възраст между 18 и 60 години и в момента се препоръчва само за хора между тези възрасти. Путин е на 68 години, все още не се е ваксинирал.

Ваксинирането на възрастните и особено на тези със съпътстващи заболявания се разглежда като приоритет от повечето експерти, след като е ясно, че те са най-уязвими при зараза с Covid-19. Във Великобритания, където ваксината Pfizer-BioNTech вече се разпространява, възрастните хора и здравните работници са първите в списъка.

Първата група доброволци на възраст 60 и повече години в Русия през октомври са били ваксинирани с руския Sputnik V, като в процеса са участвали общо 110 души. Първата група доброволци е била от 28 души, включително хора с хронични заболявания, типични за възрастните - диабет, хипертония и хронична бъбречна недостатъчност. Най-възрастният човек в групата е на 82 години, съобщи агенция Тасс тогава.

Според главният изследовател на централната клинична болница в Русия Никита Ломакин, в първата група не са наблюдавани отрицателни реакции.