Vivacom успя да изненада всички, като пусна 5G в центровете на 27-те областни града на България още преди месец - въпреки че търговете за нужните честоти все още не са проведени. За да постигне това, телекомът използва изцяло софтуерни решения и съществуващата 4G инфраструктура. "Това е в резултат на дългосрочната ни стратегия. През последните години заложихме на облачните технологии при изграждането на нашите опорни мрежи. И това ни позволява да въвеждаме нови мрежови елементи софтуерно - без физически инсталации. Същото правим в нашите радиомрежи - влагаме оборудване, което е способно да предава и 5G технология", разказа за Money.bg по Bulgaria ON AIR Владислав Димитров, директор на дирекция "Архитектура, планиране и изграждане на мрежата" във Vivacom.

Следващата стъпка в развитито на 5G мрежата у нас вероятно ще дойде след обявяването на търга за нужните нови честоти. Димитров очаква той да се проведе в началото на следващата година след забавянето му в резултат на пандемията. "Условията в частта 3,6 GHz вече са общо взето ясни, очакваме да се изяснят условията за придобиване на спектър в ниския честотен обхват, който е основен за националното покритие на мрежата. Оттам нататък осигуряването на капацитета и максимална скорост е функция от потреблението. И то се добавя поетапно", посочи той.

Тъй като Vivacom използва софтуерен подход, стартирането на 5G не е изискало особена инвестиция. "Оттук нататък обаче инвестициите в 5G мрежи ще ратат, като какъв ще е този процент на растеж, зависи пряко от потреблението", каза Димитров. Очакванията са, че през следващите години половината от инвестициите в технологии, които възлизат на 200 млн. лв. средногодишно, ще бъдат за 5G.

Какви са предимствата на 5G за потребителите и бизнеса?

Очакванията за мрежата от ново поколение са, че тя ще донесе още по-високи скорости, както и по-ниско закъснение. Освен това далеч повече устройства ще могат да бъдат свързани едновременно с мрежата, без това да води до забавяне или затруднения на работата ѝ.

"5G технологията сама по себе си не е носител на големите скорости, а те са функция на спектъра, който мобилните оператори притежават. Разбира се, 5G има своите подобрения: това е пониженото време на закъснение; по-добрите стойности на предаване на информация посока от потребителя към базовата станция, което е особено важно за използването на услуги, които изискват предаването на големи количества данни в посока към мрежата. Другото специфично за 5G мрежата е, че позволява скоростите, които имаме, да бъдат споделяни от повече потребители и устройства едновременно", посочи Димитров.

5G е важна технология и за автоматизацията на индустрията. "5G обещава да е първата технология, която ще промени по-скоро бизнес потребителите", смята още той.

Vivacom вече води дискусии с представители на индустрията за съвместни партньорства и въвеждането на нови технологии. "Въвеждането [на 5G] е функция на работа съвместно с бизнеса, с конкретно предприятие или производство, а не е нещо, което може да си напазаруваш, образно казано, на гише. Автоматизацията на производството, необходимостта за всеки бизнес и съответното решение могат да бъдат осъществени само в съвместна работа", посочи Димитров. И допълни, че телекомът има възможности да разширява и въвежда 5G технологията на места, където това е необходимо за бизнеса. Компанията вече е готова и с предложения, основани на международния опит.

Опасно ли е 5G?

Към момента значителна част от дебата върху 5G се съсредоточава не върху ползите за света от подобрената технология, а върху необосновани притеснения и слухове за опасност от нея. Фактите обаче говорят друго.

"Важно е да кажем за хората, че 5G като технология - най-малкото новото в нея е радиомрежата, а основните промени и новости са в опорните мрежи. Радиотехнологията в основата си е абсолютно същата, която се използва и в 4G.

В ЕС честотните обхвати за развитие на 5G мрежата са два: 3,6GHz, който дълги години се използва в България, Европа и целия свят за WiMAX мрежи. Така че това не е честота, която се използва за първи път", посочи Димитров.

Втората е 700MHz, която в продължение на "десетилетия бе използвана за излъчване на националната телевизия". "Така че честотите, на които излъчваме, не са нови. Радиотехнологията сама по себе си е позната от години - същата радиотехнология е залегнала и в WiFi рутерите.. А мощностите, на които излъчваме, не са променени. В същото време всяка нова технология е енергийно по-ефективна, което означава, че ефективното излъчване от 5G технологията, както беше и от 4G технологията, както и 3G - всяко следващо поколение е енергийно по-ефективно и излъчва по-малко. Европейски изследвания посочват, че една 5G базова станция излъчва 0,004% от допустимия електромагнитен фон. Това са фактите, всичко останало са спекулации", категоричен е той.

Ще бъде ли спряно 2G?

Оператори в САЩ и Европа вече спират или имат плановете да спрат поддръжката на 2G. В България Vivacom няма подобни планове през следващите години. "Спирането на някоя от мрежите означава, че имаш крайно малък потребители на тази услуга, които няма да пострадат от нейното спиране. Какви са фактите? 3G мрежите са основните, които пренасят гласовата услуга. И това ще остане така в поне един 5-10 годишен период. 3G ще пренасят гласовата услуга, а в 2G мрежите имаме голям брой потребители от т. нар. machine-to-machine сегмент - това са банкомати, POS терминали. Спирането на една от тези мрежи означава преоборудване на всички тези устройства, потребители, което не го виждаме в рамките на 5-10 години", категоричен е Димитров.

Постепенно обаче Vivacom преобразува спектъра - и докато преди години целият е използван за 2G и 3G, сега основната част излъчва 4G.