Един от факторите, които се ускоряват от кризата с Covid, e използването на мобилното приложение на банковите технологии. Първата част от промени, които можем да очакваме е, че т.нар. потребителско изживяване с банките ще бъде все по-приятно, леко и бързо. На второ място можем да очакваме и дигитализация на процеси като ипотечно кредитиране и др. Третата вълна от промени ще е в корпоративното банкиране, което засега все още изостава. Таза картина на банковия сектор очерта Филип Генов, банков експерт и собственик на компанията за дигитална трансформация F27, в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Все повече ще се интегрират финансовите услуги с целия процес, по който човек си купува нещо през интернет например. Една от т.нар. нео банки у нас - Revolut, направи над 200 хил. клиенти в рамките на 3 години в България, има ръст какъвто нито една друга институция в тук не е постигнала с нови инструменти за потребителско изживяване. Българските банки също се ориентираха бързо и мобилните апликации за банкиране стават все по-потребителски ориентирани", заяви той.

Ще се променили начина на използване на клоновете?

По думите на експерта все повече обикновени услуги и продукти, за които ни се налага да отиваме до банката, ще се прехвърлят в мобилните ни устройства.

"Очаквам редуциране на количеството физически клонове, но това няма да бъде апокалиптично за служителите. Масово уволняване или освобождаване на банкери не очаквам", заяви той.

Според Генов физическите пари ще намалеят. "Кога ще стане това зависи от много фактори, включително степента на консервативност на потребителите и от регулаторите, до някаква степен. Изцяло отпадане на физическите пари през следващите 3-5 години не си представям, но обемът им ще намалее с до 20-30%", заяви той.

До колко са сигурни дигиталните системи?

Няма система, която да не може да бъде пробита, заявява Генов. Количеството загуба на пари чрез физически кражби обаче намалява, казва експертът.

"Ако погледнем статистиката на САЩ, се увеличават измами, крадене на акаунти и т.н, но от друга страна намалява ситуациите на физическите обири на пари. Общата картина е позитивна, но категорично кибер сигурността е проблем и се търси решение непрекъснато. Инвестициите в това на всички финансови институции са много големи."

Българският банков сектор след 5 години

По думите на Генов се очертават две неща, свързани помежду си в банковия сектор след 5 години. "Едното е очакването за драматично увеличаване на качеството, бързината и начина, по който българските граждани получават услуги от финансовата система. Това ще касае повече корпоративните клиенти. От друга страна се наблюдават три групи поведения на финансовите институции - тези, които се опитват да са технологични, някои, които са по-предпазливи, но достатъчно големи, за да оцелеят в създаващата се среда от промени и по-малки нишови играчи, които не успяват да намерят посока в своето дигиталното бъдеще", казва той.

Равностойна ли е конкуренцията между така наречените необанки и класическия банков сектор?

По думите на експерта установените финансови институции са в много неизгодна ситуация спрямо т. нар. необанки. "От друга страна Revolut изкара лиценз за банка номер 271 и вече за всяко едно българско физическо лице е еднакво безопасно дали ще предпочете да си даде парите в необанка или конвенционална банка. Технологични апликациите вече започват да се доближават, но нещото, с което необанките навлизат с изключителна бързина, е екосистемно предоставяне на услуги на своите клиенти, което означава, че през мобилния телефон могат да се получат много повече актуализиращи се продукти и услуги от свързани лица - като застраховане, онлайн пазаруване и т.н.", заяви той.

По думите му няма банка в България, пред която има регулаторни спънки да направи същото нещо като необанка. "Големият враг на банките не са технологичните компании, а самите банки. Скоростта, с която една българска банка се променя е много по-бавна, отколкото организация с по 200-300 души", казва той.

По думите му най-голямата банка у нас с над 4 000 души персонал обслужва 1 млн. клиенти, докато необанка с 200 души персонал обслужва 10 млн. клиенти в целия ЕС.

"Хората започват да използват все повече банки в едно и също време. Преди 4 години например едно български физически лице работи с 1,4 банки. В момента, особено категорията между 25-30 годишна възраст работят с 2,5 банки, една от тях необанка", казва той.