През февруари следващата година започва преброяване на населението в страната, независимо от гражданството. На второ място обект на преброяване са жилищните сгради, а на трето място - жилищата и всички места, на които пребивават лица.Това заяви Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Преброяването дава ценна информация, за която няма друг източник за това при какви условия живеем, с какво разпологаме. Ако всичко е наред първите експресни резултати ще бъдат готови още през март. Те ще се отнасят до броя на населението, жилищата, броя на сградите, а след това и по-подробни данни", заяви тя.

По думите на експерта вече има 75% от необходимите преброители и 80% от контрольорите. "Не ни достигат още 5000 преброители и около 1000 контрольори. Недостигът е предимно в големите градове в София, Пловдив и Варна, където са необходими най-много. Липсата не би трябвало да е пречка с разпределението, но освен това се надяваме в големите градове да има много голям дял на електронно преброяване", каза Костова.

По думите й ситуацията с Covid е причина за притеснението на хората и затова се получава този недостиг. "Вероятно и доходите вече са различни спрямо преди 10 години, заетостта е друга и т.н."

Как се става преброител и колко ще се плаща?

Костава заявява, че е необходима копие от диплома за средно образование и да се кандидатства чрез заявление в общината, в която живее. Лицата трябва да са пълнолетни.

"На преброителите се плаща на база преброени обекти. За една преброена сграда 70 стотинки, за жилище 1 лев, за едно лице 2,50 лева. За тези, които се броят електронно, преброителят трябва да вземе преброителния код, за което ще получи 80 стотинки. Контрольорите получават сума на база контролирани преброителни участъци.", заяви тя.

Според Костова всеки преброителен участък ще съдържа около 100-120 жилища и приблизително 200-250 лица. Всеки преброител ще може да брои от един до три участъка.

"Трудно е да се предвиди възнаграждението, което ще получи преброителят, но може да се каже ориентировъчно 400 лева за един преброителен участък, ако в него има 50% електронно преброени. В големите градове очакваме електронното преброяване на е над 65%. На предишното преброяване имахме 42% електронно преброени", каза още експертът.

Работа като преброител, заплащането вече е определено от НСИ

Търсят се 29 000 души за преброяването през 2021-а. Какво е заплащането?

Кандидатстването е до 30 октомври

Колко ще ни струва?

По думите на експерта преброяването ще струва на бюджета 38 милиона лева. Те са разпределени в 4 години и обхващат дейностите от преброяването до получаване на информацията от данните.

Срокове за преброяването

"Съществува риск при електронното преброяване, тъй като лицата се самопреброяват, но към всеки въпрос има помощна информация, която да помогне на гражданите. Имаме и кол център, който ще е активен по време на преброяването. Анкетната карта не е трудна и няма въпроси, които да изискват специални умения. Електронното преброяване ще започне в 00.00 часа на 22 януари и ще продължи до 31 януари. След това от 1 до 15 февруари преброителите ще обиколят всички сгради и жилища за да преброят тези, които не са се възползвали."

Глоби

По думите на Костова преброяването е задължително и има предвидена глоба за отказалите, която е 160 лева.

"Информацията от преброяването е важна, тъй като въз основа на нея в следващите 10 години ще се разпределят европейските фондове", заяви тя.

Има вероятност обаче за отлагане на преброяването заради коронавируса, но със сигурност ще е в рамките на 2021 г., защото така е заложено.

Какво ще има анкетата?

Попълването на една електронна карта за тричленно домакинство отнема около 20 минути по електронен път, докато на живо ще отнеме повече време.

"Анкетата е структурирана в четири части- първо е информацията за адреса, няколко въпроса за сградата, 30 въпроса за жилището. Въпросите за населението са за демографски статут, образование, икономическа активност, здравен статус", каза експертът.

По отношение на сигурността, Костова уверява, че са взети всички мерки за сигурност и защита и хората трябва са спокойни по отношение информацията за техните данни.

"Тенденцията от 30 години насам е за намаляване на населението. В края на миналата година вече бяхме под 7 милиона. Тя се обуславя от висока смъртност, ниска раждаемост, и много млади хора занимаващи в чужбина."