Българската армия е на ниско технологично ниво. Последните системи са придобивани през 80-те години, което ни показва че те са стари, концепциите им са градени 50-те години. В момента България и армията за съжаление не стоят добре на фона на всички останали армии в ЕС, НАТО и т.н. Модернизацията на армията се прави с оглед на използване за период от 30-40 години. Това заяви в предаването Money.bg по Bulgaria On Air Йордан Божилов председател на "Софийски форум за сигурност". 

Защо превъоръжаването се случва сега?

По думите на Божилов има няколко фактора.

"От една страна България, както и други натовски страни, реши че рисковете за сигурността намаляват. При влизането си в НАТО военният ни бюджет беше около 3,5% от БВП, а понастоящем е 1,6%. Но ако пренебрегнем рисковете в този момент, можем да имаме сериозни последици за в бъдеще", заяви експертът.

Други фактори, които стоят пред сигурността според него са появата на нови терористични формации, стабилност в някои райони на света.

"Светът и въоръжените сили в световен мащаб са изправени пред новата революция във военното дело и във въоръжените сили. Предишната беше революция на мрежовите действия. Нашата армия е на новото преди тази революция. Сега сме изправени пред изкуствен интелект, 5G мрежи и други".

Защо сега придобиваме нови самолети?

Според Божилов съществуващата авиация е базирана на два типа самолети - остарели физически и морално.

"Самолетът не е само средство за пилотиране. Това е система, която дава информация на всички наземни военни сили. Това е нещо, което F-16 може да направи за разлика от някои други аналози, които технологично са на по-ниско ниво. Придобиването му въпреки високата цена ще бъде по-ефективно в дългосрочен план", каза Божилов.

Има ли предстоящи конкурси и търгове?

"Имаме по-напреднала процедура за строителство и придобиване на два бойно кораба. Важно е освен корабите и какво въоръжение ще бъде придобито. Добре е Министерството на отбраната да разгледа всички решения, свързани с цялостната система".

Колко ще струва общо превъоръжаването на армията?

Това е скъпо начинание според думите на експерта.

"По време на комунизма България е заделяла почти 25% от БВП за армията. Това е и един от факторите, които доведоха до социална и политическа криза на тази система. Сега говорим за един много по нисък процент - около 2 на сто от БВП. Но трябва да има постоянство. Трябва да се осигури стабилен процент и планове за модернизация.", заяви експертът.

По думите на Божилов има интерес от компании да направят инвестиции в развойна дейност и от компании да инвестират в нови технологии. Пречка пред инвестициите в нови технологии е, че сме затрупани с поръчки от Африка и Близкия изток, които са потребители на старите съветски образци.

Киберсигурност

Освен специалисти, трябва да изградим и системи, които да могат да предпазват от кибератаки, по думите на експерта. Според проучванията повечето кибератаки са в следствие на неглижиране на правила за поведение в киберпространството,заяви той.

"Новите тенденции са свързани с изграждане на 5G мрежи, развитие на автономни системи и рискът от кибератака става по-голям. Т. нар. хакване на автономна военна система, би могла да доведе до сериозни последици. В близките години рисковете за киберпространството ще стават все по-големи, а от там и изискването за инвестиране на повече средства за киберсигурност, обучение на хора и т.н.", заяви той.