Четем вълнуващи истории за богати хора, които са станали богати, като са основали успешна компания или са направили изгодни сделки. В действителност обаче, повечето успешни хора постигат успехите си по съвсем различни, по-рутинни начини. 

В повечето случаи те главно разработват ефективни стратегии за печелене и харчене на пари, които им позволяват да увеличават своите активи. 

Посочваме по-долу някои от разходи, които никога не правят хората по-богати и успешни. 

Снимка 216188

Източник: архив БГНЕС

1. Билети за лотарии 

Ако наистина искате да забогатеете, не купувайте лотарийни билети. 

Вашите шансове да спечелите са почти равни на нула и най-вероятно просто ще похарчите излишно много пари за "игри на късмета". 

Разбира се, цената на един билет може да изглежда съвсем малка и напълно приемлива спрямо вашите доходи. Но ако сумирате разходите си за лотарии и тото за една година или дори за месец, ще се види една много прилична сума, която можете да похарчите за нещо по-изгодно или за интересно инвестиране. 

2. Банкови комисиони 

Ако плащате банкови такси, които бихте могли да избегнете, тогава всъщност "хвърляте пари на вятъра".

Има различни правила в различните банки, така че ако не искате да харчите допълнителни пари, погледнете предлаганите банкови услуги не само във вашата, но и в други банки. 

Ако отделите времето за проучване на различните възможности, в крайна сметка можете да спестите някои плащания към банката. 

Наистина успешните хора се информират много добре, преди да инвестират парите си в банка. Те избират най-изгодния банков продукт за тях и намаляват излишни разходи. 

Снимка 308249

Източник: iStock

3. Лихви по кредитни карти 

Кредитните карти са много привлекателни и удобни. Но можете да се почувствате малко гузен, ако осъзнаете, че кредитната карта винаги е дълг, а и не само дълг, а дълг с лихва. 

Но въпреки това не спираме да я използваме, защото кредитната карта е толкова удобна! 

Независимо от това, експертите смятат, че лихвите по заеми могат да "ядат" доста голям дял от вашия бюджет, и тези пари могат да бъдат спестени и похарчени за нещо по-полезно. 

Ето защо е толкова важно да се погаси дългът по кредитна карта и след това да спрете да я използвате, колко би ви се искало. Така постъпват успешните хора. 

4. По-високи лихвени проценти 

Всички плащаме лихви по заемите, докато малко хора знаят, че можете да намалите лихвения процент. 

За да направите това, трябва да поискате кредитен рейтинг, а ако той се окаже добър, това ще ви позволи да настоявате банката да намали лихвения процент по поискания заем. И да го получите при по-благоприятни условия.

5. Санкции за закъснели плащания 

Успелите хора винаги спазват точно графика на плащанията по заеми и не да допуснат пропуски в това отношение. Защото всяко нарушение води до глоби, което е свързано с допълнителни разходи. 

Ето защо експертите съветват да не чакате до последния ден, за да направите месечно плащане по заема, и да направите всичко навреме и без напрежение.

Освен това сега има много технически средства, които позволяват да не пропускате плащания. 

Снимка 325984

Източник: Getty Images

6. Импулсивни покупки 

Вероятно всеки има опит с импулсивни пазаруване, когато отидем в мола, видим нещо и го купим, без да се замислим. 

И едва у дома започваме да осъзнаваме, че сме похарчихме много пари за нещо, от което абсолютно не се нуждаем. 

Ето защо успелите хора се опитват да избегнат подобен тип пазаруване. За да направят това, те отиват в магазините с ясен списък от стоки, които трябва да бъдат закупени и не се отклоняват от него. 

Освен това, те следват правилото строго да ограничават сумата, която са готови да дадат за определена стока.

Можете да използвате система, при която се вземат само ограничено количество пари в магазина, над което просто няма да можете да похарчите. 

По този начин можете да избегнете не само импулсивното пазаруване, но също така и покупки при изключително високи цени. 

7. Спестовни сметки с ниски лихвени проценти 

Харесва ли ви да държите пари в спестовни сметки, защото това е надеждно? И не мислите ли, че докато пестите пари, значителна част от тази сума се "изяжда" от инфлацията? 

Може би бихте искали парите да донесат повече доходи. 

Ако това е така, си заслужава да преразгледате финансовата си политика. Конвенционалните спестовни сметки няма да ви донесат голям доход. 

Ако искате да спечелите, струва си да разгледате възможностите извън банките. 

Може би трябва да купите акции или да играете на фондовата борса. Може да вложите спестяванията си в инвестиционен фонд. 

Във всеки случай, вие отново се нуждаете от време, за да научите всички възможности и да изберете тези, който са най-подходящи да вас. 

8. Елитни марки 

Можете да видите много елитни марки на червения килим в Кан или на Оскарите в Холивуд. Но в ежедневието си богатите хора не избират елитни марки, а носят доста прости дрехи. 

Те, разбира се, имат пари, за да купуват луксозни вещи, но предпочитат да ги използват за други, по-полезни и необходими неща. Изберат при пазаруването удобството и качеството, а не елитен надпис, който повишава цената на стоките на десетократно. 

Ето защо, ако решите да станете и останете богати, не преследвайте неразумно изкушението на скъпите марки.

Снимка 330246

Източник: iStock

 9. Ненужни скъпи подаръци за деца 

Никой не оспорва факта, че искаме да дадем на децата си най-доброто. Но понякога в този си стремеж излишно попадаме във все по-дълбока финансова дупка.

Не става дума само за играчки и вещи, а и за излишно големи разходи

за развлечения, скъпи лагери или други прищевки.

Често сме движени от желанието да не бъдем по-лоши от съседите или познатите си. Все пак не си заслужава да го следвате този подход. Освен финансов аспект това има и отрицателен възпитателен ефект. 

Най-полезното нещо, което можем да дадем на нашите деца, е способността разумно да управляват парите. 

10. Пилеене на време 

Успешните хора прекарват малко време в близост до телевизионни екрани или компютърни игри. 

Те просто никога не си губят ценното време за такива глупави неща. 

Заради това успешните хора се стремят да не харчат пари за ненужни неща като скъпи платени канали или видеоигри. 

Разбира се, понякога богатите също искат да седнат и гледат любимите си филми, но за това едва ли си струва да си плащате излишно месечен абонамент.