Бил Хайнек е американски бизнесмен, постигнал най-големите си успехи далеч от родината си. На 42 години той решава да се откаже от гражданството си и това е решаващо, за да се превърне след време в един от най-богатите хора в Тайланд, разказва CNBC.

"Спомням си този момент много добре", разказва вече 69-годишният милиардер. "Спомням си как в американското посолство в Банкок ми казаха: "Трябва да премислиш отново това решение. Никога досега не сме попадали на някой, който да иска да се откаже от гражданството си", връща се назад Хайнек.

Днес той е главен изпълнителен директор и председател на специализираната в сферата на туризма компания Minor International. Хайнек основава фирмата още 17-годишен точно след като се е преместил в Азия със семейството си.

Въпреки че тя се развива доста бързо в следващото десетилетие все още не успява да достигне този мащаб, който създателят й си е поставил за цел. През годините нещата не минават много гладко - хотелската верига на Minor International преживява няколко цунамита, както и азиатската финансова криза, а след нея е на ръба на фалита.

Уилям Хайнек

Източник: Hotelier Maldives

Уилям Хайнек

Осем години след като става тайландски гражданин през 1991 година Хайнек е изправен пред трудно решение - американският гигант Goldman Sachs предлага атрактивна сделка, за да придобие една от хотелските марки на веригата - Anantara Siam.

Хайнек обаче решава да откаже предложението заради репутацията, която вече е успял да си изгради сред местния бизнес.

Оттогава бизнесът на Minor International се разраства многократно, а основателят й се нарежда сред 20-те най-богати хора в Тайланд със състояние от 1,9 милиарда долара. Днес за него работят близо 100 000 души.

"Понякога трябва да бъдете напълно отдадени на това, което правите, и трябва да сте готови да пожертвате всичко, за да постигнете целта си", казва Хайнек. "Ако не сте готови на това, тогава е по-добре изобщо да не тръгвате по този път", завършва той.