Времената се менят. Exxon Mobil Corporation - американската мултинационална петролна и газова корпорация, която е най-големият директен наследник на Standard Oil на магната Джон Рокфелер - струва по-малко от звездния главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

Сравнението е любопитно, разбира се, заради факта, че Tesla се превърна в символа на прехода към чиста енергия. Самата тя вече е оценена от пазарите на над $1 трлн., присъединявайки се към изключително ексклузивен клуб от компании.

Самият Мъск, чието богатство е тясно свързано с акциите на компанията, притежава $287 млрд. при затварянето на пазарите във вторник. А ExxonMobil бе оценена на $278,7 млрд.

Ексцентричният милиардер пък е напът да се превърне в първия човек с богатство от над $300 млрд. Само в понеделник той добави над $36 млрд., след като Hertz съобщи, че ще поръча 100 хил. електромобила Tesla. Това повиши акциите на производителя с над 12 процента и донесе най-големият еднодневен ръст в историята на Bloomberg Billionaire Index. $36 млрд. само за ден - повече от състоянието на 34-тия най-богат човек в света.

С почти $290 млрд. той изпреварва с около $100 млрд. бившия номер едно Джеф Безос. На трета позиция е европейският магнат Бернар Арно, а на четвърта Бил Гейтс - който дори и да удвои състоянието си на мига, пак ще изостава от Мъск.

Освен че е оценяван на повече от ExxonMobil, Мъск разполага с по-голямо богатство от капитализацията на втория най-голям производител на автомобили в света, Toyota.

"Клуб $100 милиарда": Кои са следващите, които могат да влязат в него

"Клуб $100 милиарда": Кои са следващите, които могат да влязат в него

Първа дама върви по този път