Възобновяемата енергия е най-печелившият бизнес за британската кралица Елизабет II през изминалата година. Отдаването под наем на морското дъно за офшорни ветропаркове донесе значими приходи на короната, съобщава Bloomberg.

Инвестиционната компания The Crown Estate, която генерира доходи за кралското семейство, е спечелила 37 млн. паунда от чиста енергия през 2017 г. - с 32% повече спрямо предходната година. Тази печалба увеличава с 20% приходите на монархическата фамилия, свързани с енергетика, минерали и инфраструктура.

Великобритания е световен лидер в офшорните ветропаркове, използвайки повече вятърни турбини в морето от всяка друга държава. Поне по една от тези машини е инсталирана всеки ден през 2017 г., което съставлява повече от половината от новия европейски капацитет. Секторът е на път да генерира 10% от британската електроенергия до 2020 г.

"Това е още една значима година за офшорния вятър и секторът е изиграл важна роля в управлението на нашите резултати", заяви изпълнителният директор на Crown Estate Алисън Нимо.

Откъде идват парите на британското кралско семейство?

Откъде идват парите на британското кралско семейство?

Те не са толкова богати, колкото смятате

"Продължихме да работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти, за да подсилим мястото на Великобритания като световен лидер в сектора и да дадем важен принос за енергийния микс на страната", посочи Нимо.

Британското кралско семейство е един от най-големите управители на имоти на Острова, контролирайки недвижимо имущество на стойност 12 млрд. паунда. Имотите в портфолиото на Crown Estate са собственост на короната и са управлявани в обществен интерес заедно с частните имоти на кралицата.

Печалбите се изпращат в Министерството на финансите, но домакинството на кралицата получава част от тях, наречена "суверенна субсидия", която се използва за поддържане на царски дворци и официални жилища.

Имуществото е спечелило 11% и е внесло 329 млн. паунда на финансовото министерство през 2017 г. Отдаването под наем на имоти в централната част на Лондон е друг ключов двигател на растежа.