На деветия етаж в една от емблематичните офис сгради в центъра на Париж най-богатият европеец прекарва часове, в които планира как индустрията с луксозни стоки може да излезе от кризата, предизвикана от епидемията от коронавирус.

Това е от ключово значение за неговата империя - конгломератът LVMH, който през миналата година успя да направи Бернар Арно вторият най-заможен човек в света след Джеф Безос. Но за кратко.

71-годишният френски магнат е преживявал поне няколко кризи досега, но нито една от тях не е била като днешната, която застрашава бъдещето на всички над 70 бранда, които управлява той. Включително и едни от най-емблематичните марки в модната индустрия, като Dior, Louis Vuitton, Bulgari и Fendi.

Запознайте се с Бернар Арно - най-богатият европеец, който притежава $80 милиарда

Запознайте се с Бернар Арно - най-богатият европеец, който притежава $80 милиарда

Той ръководи производител на луксозни стоки номер 1 в света

От началото на годината в резултат на разразилата се епидемия Арно е изправер пред сериозни проблеми, като акциите на LVMH изгубиха 19% от стойността си, а в резултат неговото състояние се срина с над 30 милиарда долара. Никой друг не е загубил повече от френския бизнесмен през тази година, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

"Арно се подготвя за моментът, в който ще успее да завладее по-голяма част от пазара, когато той се върне обратно към растеж", казва консултантът от Ortelli & Co. Марио Ортели.

Към момента по-голямата част от бутиците на LVMH по света остават затворени за повече от месец, което води до загуби в размер на милиарди долари. А в тази сложна ситуация Бернар Арно трябва да плати близо 16 милиарда долара за придобиването на американската Tiffany - сделка, която беше обявена още преди месеци.

Въпреки това французинът има мащабни резерви зад гърба си. Неговата империя все още разполага с ликвидност в размер на около 9 милиарда евро или 9,72 милиарда долара. Според анализатори това ще му позволи да избегне кризата и да продължи да расте веднъж, след като светът се върне към нормалния си живот.

LVMH предлага $15,7 милиарда за Tiffany

Два гиганта в луксозната индустрия обмислят сделка за почти $16 милиарда

Компанията на най-богатия европеец подобри предложението си