Наследникът на най-голямата агенция за недвижими имоти в Хонконг няма собствен дом. Освен това той няма как да наследи и дела на баща си в компанията Centaline Group, оценяван на около $400 милиона. Причината е, че акциите са били дарени за благотворителност, пише Bloomberg.

Алекс Шин не е разочарован, въпреки че това се случва в период, в който останалите богати фамилии поверяват семейния бизнес или част от него на децата си. Най-богатият човек в Хонконг Ли Ка-шинг остави бизнеса на сина си Виктор миналата година. Лий Шау Ки също обяви, че обмисля да се оттегли от империята за недвижими имоти Henderson Land Development Co и да я остави в ръцете на децата си.

Случаят с Алекс и семейството му, в което са общо 3 деца, е доста по-различен.

"Аз го приемам. Той ни е казвал, когато бяхме много малки, че е по-добре да не получаваме всичко наготово. По-ценно е, когато нещата се случват стъпка по стъпка", признава 30-годишният Шин.

Шин е заместник-председател от началото на тази година в Centaline, която управлява 2 от всеки 5 сделки за недвижими имоти в Хонконг. Той ще стане председател, след като 70-годишният му баща Уинг-Чин Шин се пенсионира.

Алекс Шин стига до тази позиция след доста трудна година за Centaline, основана през 1978 година. Приходите на компанията са нараснали с 1 процент до $2,4 милиарда миналата година, а нетната печалба се е свила с 52 процента, след като конкуренцията на пазара с недвижими имоти нарасна значително. Вземайки предвид промените Алекс Шин се старае да модернизира компанията.

Въпреки милионите долари, с които оперира агенцията, Шин получава само редовна заплата. Фондацията, на която баща му дарява дела си в Centaline, цели да намали бедността в селските райони на Китай, чрез изграждане на инфраструктура и подкрепа на образованието за децата.

Алекс е завършил Лондонското училище по Икономика и Политически науки и работи в малък офис. Признава, че приятелите му, които работят в областта на финансите печелят много повече от него.

Баща му Уинг-Чин Шин целенасочено избира държавни, а не частни учебни заведение, тъй като иска децата му да са скромни. Алекс започва от поста агент по недвижими имоти, когато се присъединява към семейния бизнес.

Тъй като пазарът на имоти в Хонконг е един от най-скъпите, Алекс Шин все още спестява за собствено жилище.