Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се опита да изясни колко дължи на правителството на САЩ, пишат американските медии. Ексцентричният милиардер заяви, че ще добави повече пари към бюджета на САЩ тази година, отколкото всеки друг американец в историята.

"За тези, които се чудят, ще платя над $11 милиарда тази година", написа Мъск в Twitter в понеделник в очевиден опит да спре спекулациите относно дължимите от него данъци.

Time: Илон Мъск е "личност на годината"

Time: Илон Мъск е "личност на годината"

За 2021-а година

Милиардерът, собственик на Tesla и SpaceX, разпродава акциите си на Tesla с непрекъснато нарастващи темпове, като от началото на ноември се лиши от около 12,9 милиона акции на стойност близо $14 милиарда.

Припомняме, че Илон Мъск предизвика голямо вълнение миналият месец, след като попита своите последователи в Twitter дали трябва да се отърве от 10% от акциите си на Tesla и след като обеща да се придържа към каквито и да било съвети, които социалната мрежа ще му даде.

Темпото на продажбите изглежда е мотивирано от прагматични бизнес опасения, коментират финансови експерти отвъд океана. Мъск има време до август за сделка, която ще му позволи да закупи отново акции на Tesla на около 1% от текущата им стойност. За да направи това обаче, той е длъжен да заплати данък върху продадените акции.

Илон Мъск продаде акции на Tesla за още $1 милиард. Обмисля и експанзия в Европа

Илон Мъск продаде акции на Tesla за още $1 милиард. Обмисля и експанзия в Европа

Голямата разпродажба на Tesla продължава

Коментарът на Мъск за това колко данъци ще плати на правителството на САЩ е в съответствие с цифрите, цитирани от медиите. Например, The Business Insider съобщи в четвъртък, че Мъск е изправен пред данъчна сметка, "от 12 милиарда долара". Съобщава се, че главният изпълнителен директор на Tesla дължи около 8,2 милиарда долара само за акциите, от които се е освободил през 2021-а година.

В допълнение към това се очаква да заплати малко под 900 милиона долара данък върху нетния доход от инвестиции и още 2,9 милиарда долара данъци в Калифорния, където беше централата на Tesla, докато не беше разкрито през октомври, че ще се премести в Тексас.