Изабел душ Сантуш е едно от най-известните имена в Африка, но и доста добре познато и извън континента. Това е така, защото 46-годишната дама е най-богатата жена в Африка и дъщеря на един от най-дългогодишните президенти на Ангола.

Сега тя отново е една от горещите теми там, но не в положителна светлина. Причината е, че съдът в родината ѝ замрази всичките активи на Изабел дос Сантос, както и на съпруга ѝ Синдика Доколо.

По този начин тя и съпругът ѝ няма достъп до своите банкови сметки, както и до акциите им в девет анголски компании, сред които е и най-големият телеком в страната. Запорът е наложен заради задължения към държавната хазна в размер на над 1 милиард долара, разказва сайтът Quartz.

Нейният брат Хосе Филомено душ Сантуш, който е доскорошен ръководител на анголския суверенен фонд, от своя страна е обвинен за нелегално изнесени от родината му 500 милиона долара. С тези стъпки настоящият президент на Ангола Жоау Лоренсу се надява да сложи край на продължилата десетилетия корупция по върховете на властта.

Най-богатата жена в Африка беше уволнена от работа

Най-богатата жена в Африка беше уволнена от работа

Тя вече не е директор в петролната компания Sonangol

По думите на самата нея това е опит на държавния глава да дискредитира всичко, което Изабел душ Сантуш описва като личен свой успех и плод на усилена работа, превърнали я в милиардер. Тя посочва, че замразяването на активите на семейството ѝ е "политически мотивиран лов на вещици".

Нейният баща Хосе Едуардо душ Сантуш е президент на богатата на петрол и диаманти Ангола в продължение на 38 години. Няколко дни преди да слезе от поста той поставя начело на държавният петролен гигант Sonongol дъщеря си. След идването на власт на Лоренсу през 2017 година тя е уволнена.

Независимо от обвиненията срещу нея тя твърди, че всички заслуги за богатството и успеха ѝ са нейни. "Аз успях да изградя над десет успешни компании и да ръководя брандове в различни индустрии от търговия до развлекателна индустрия. Аз ги създадох и това не са държавни дружества", казва тя.

Какво ще прави най-богатата жена в Африка, след като беше изгонена от работа?

Какво ще прави най-богатата жена в Африка, след като беше изгонена от работа?

Милиардерката Изабел Душ Сантуш проучва нови сделки и възможности за бизнес

Критиците на семейството в Ангола обаче не са съгласни с тези твърдения. "Двата източника на богатство за семейството са диамантите и Unitel (бел.ред. телекомуникационната компания), които са им дадени от баща им", казва анализаторът от Angola Research Network Руй Верде.

Редица доклади показват, че Изабел душ Сантуш е получила участия в апетитни анголски дружества по време на управлението на баща ѝ. Според тях тя е един от акционерите на Ascorp - местният монополист в добива на диаманти, който е контролиран от руско-израелския милиардер Лев Левиев. Когато все още няма 30 години тя получава и 25% дял от Unitel.

Вероятно предстои да излязат още подробности в тази посока до влизането на делото срещу Изабел душ Сантуш в съда. А това се очаква да стане през март месец.