По-малко от месец след като беше уволнена от работа, най-богатата жена в Африка Изабел Душ Сантуш вече проучва нови сделки и възможности за бизнес.

Душ Сантуш, чието състояние се оценява на 2.5 млрд. долара, остава ангажирана с инвестициите си в португалската петролна компания Galp Energia и кабелния оператор NOS.

Две големи банки, които са свързани с нея, се готвят да продадат акции като част от плановете за укрепване на дейността им в страната и чужбина.

44-годишната дъщеря на бившия президент на Ангола Жозе Едуардо душ Сантуш доскоро заемаше един от най-важните постове в страната, оглавявайки държавната петролна компания Sonangol.

Най-богатата жена в Африка беше уволнена от работа

Най-богатата жена в Африка беше уволнена от работа

Тя вече не е директор в петролната компания Sonangol

Тя беше уволнена от новия президент Жоао Луренсо, който обеща да сложи край на монополите и да се справи с корупцията и бедността в страната, където семейството на бившия лидер и неговите съюзници контролират големи сектори на икономиката.

Милиардерката прие уволнението си като нещо нормално в контекста на смяната на политическата власт. "Мисля, че има промяна във визията по отношение на това накъде да поеме компанията. Не съм политик, моят фокус е върху бизнеса, върху изграждането на бизнеси", заяви Душ Сантуш по време на конференция в египетския курорт Шарм Ел-Шейх.

Banco de Fomento Angola, втората най-голяма банка в страната, може да продаде дял от 25% в първоначално публично предлагане през първото тримесечие на 2019 г., обяви милиардерката, която е вицепрезидент на заемодателя. Банката е контролирана от Unitel, най-голямата телекомуникационна компания в Ангола, от която Душ Сантуш притежава 25%.

Правителството на президента Луренсо планира да продаде миноритарен дял в държавната телекомуникационна компания и и да проведе търг за четвърти телеком оператор, което може да застраши пазарния дял на Unitel.

Нови акционери

Снимка 329336

Източник: Getty Images

Милиардерката има планове да продаде дял в базираната в Луанда Banco BIC - четвъртия по големина кредитор в страната - чрез частно предлагане на акции. Банката ще бъде представена на потенциалните инвеститори през първото тримесечие на 2018 г., съобщи Душ Сантуш, която притежава 43% от Banco BIC и е член на борда.

"Тези банки преминаха през период на голям успех и мисля, че сега е време да отворят капитала си и да приемат нови акционери", каза милиардерката. Unitel държи 51.9% от Banco de Fomento Angola, а базираната в Лисабон Banco BPI, контролирана от испанската CaixaBank, притежава останалото.

"Все още обсъждаме дали Лондон или Лисабон ще бъде по-доброто място. Но вече ясно сме заявили намерението ни пред централната банка на Ангола и позицията им е положителна", посочи дъщерята на бившия президент.

Агресивен план

Снимка 329340

Източник: Wikimedia

Макар размерът на евентуалната продажба на акции в Banco BIC да не е решен, заемодателят събра екип, който да проучи предлагането на акции и вече избра финансови съветници за продажбата.

Банката, която работи в Ангола, Намибия, Кабо Верде и Португалия, ще използва средствата, набрани от продажба на акции за разширяване на фондовете си, и ще търси възможности в Африка и Азия.

"Разглеждаме сливания и придобивания. Имаме доста агресивен план за придобиване и лицензиране. Banco BIC обсъжда възможност в Южна Африка, каза Душ Сантуш, без да уточни.

Запознайте се с най-богатата жена на Африка

Запознайте се с най-богатата жена на Африка

Притежава богатство от $3.3 милиарда

Уволнението й като председател на Sonangol няма да се отрази на инвестициите й в португалската петролна компания Galp Energia, където тя притежава индиректен дял заедно със Sonangol и наследниците на португалския инвеститор Америко Аморим от 33.4%.

"Това са 2 различни неща. Инвестицията в Galp е много стара инвестиция, която датира от 2008 г. Това е стабилна инвестиция", посочи милиардерката.

Тя смята да поддържа инвестицията си в португалския кабелен оператор NOS, контролиран от съвместното предприятие, което Душ Сантуш притежава заедно със Sonaecom.

"Нашата инвестиция в NOS е инвестиция, която ще му позволи да генерира допълнителен растеж. Разгледаме възможността NOS да расте в други райони, както в Португалия, така и извън нея", заяви Душ Сантуш.