Най-богатата жена в Африка - милиардерката Изабел душ Сантуш беше уволнена от работа. Тя вече не е председател на петролната компания на Ангола Sonangol, след като беше освободена от президента на страната Жоао Луренсо, съобщава Reuters.

Изабел е дъщepя нa бившия пpeзидeнт нa Ангола Жoзe Eдyapдo Дyш Caнтyш, ĸoйтo yпpaвлявa африканската държава в продължение на 38 години, преди да се оттегли през септември. Тя беше назначена начело на компанията от баща си през 2015 г. 

Нейният по-малък брат Жозе Филомено ръководи суверенния фонд на Ангола с активи от 5 млрд. долара. Той е поставен под огромно напрежение след разследване на швейцарския вестник Le Matin Dimanche разкриващо, че активите на фонда се управляват зле.

Запознайте се с най-богатата жена на Африка

Запознайте се с най-богатата жена на Африка

Притежава богатство от $3.3 милиарда

Освобождаването на Душ Сантуш "не е неочаквано предвид промените, които видяхме да се случват напоследък. Tова е началото на края на семейното влияние на Душ Сантуш в Ангола", заяви пред Bloomberg Гари ван Стедън, анализатор от NKC African Economics.

Тя е заменена от Карлуш Сатурнино - ветеран с богат опит в енергийната сфера, който доскоро беше министър на петрола в Ангола и започна 30-дневна проверка в петролните дела на страната. Именно Изабел душ Сантуш го уволни от Sonangol през миналата година.

Президентът Луренсо смени целия управителен съвет на петролната компания, назначавайки 6 нови изпълнителни директори и двама други директори. Сред освободените са Сарю Райкундалия, бивш старши директор в Pricewaterhouse Coopers, който беше привлечен в Sonangol, за да сложи в ред финансите на компанията, както и Юнис Карвальо, който работеше в Chevron и и водеше преструктурирането на най-голямата и най-важна компания в Ангола.

Кои са 10-те най-богати чернокожи милиардери?

Кои са 10-те най-богати чернокожи милиардери?

Повечето от тях сами са спечелили парите си

Душ Сантуш контролира и редица други бизнеси в Ангола, сред които Unitel- най-голямата компания за мобилни телефони в страната, веригата супермаркети Candando, има дялове в местните банки Banco BIC и BFA, както и няколко компании в Португалия.Според Forbes общото й състояние е 3.1 млрд. долара, а според Bloomberg - 2.5 млрд. долара

След като замени 75-годишния Душ Сантуш като президент през септември, Луренсо обеща да сложи край на монополите и да се бори с корупцията в страна, където семейството на бившия лидер и техните съюзници контролират огромни сектори на икономиката.

През последните седмици държавният глава уволни управителя на централната банка, ръководителя на диамантената компания Endiama и управителните съвети на трите държавни медийни компании.