Възходът на левите в най-голямата европейска икономика уплаши милионерите и те започнаха да местят активите си в Швейцария, казват банкери и адвокати, цитирани от Business Standard.

Първоначалните резултати от вота в Германия показват, че Социалдемократите успяват да спечелят повече гласове от Християндемократите и вероятно ще сформират правителство заедно със Зелените и още една формация.

Милионерите в Германия се опасяват от връщането на данък богатство, както и от затягането на налога върху наследството. "За супербогатите това е горещ проблем", казва германски данъчен адвокат. "Семействата на предприемачите са притеснени".

Ходът показва, че богатите все още смятат Швейцария за атрактивно място да държат състоянието си, въпреки опитите на страната да изтрие образа си като убежище за милиардери. Никоя друга държава не разполага с толкова много чуждестранни активи колкото Швейцария. Притокът на средства нараства дори и през 2020 г.

Една от причините е политическата стабилност в Швейцария, която блесна насред геополитическото напрежение и пандемията.

През първото тримесечие на 2021 г. депозитите на германските домакинства и компании в Швейцария нарастват с почти $5 млрд. до $37,5 млрд., по данни на Банката за международни разплащания. Те не включват акции, облигации и други финансови продукти.

По-скорошни данни все още не са публикувани, но инсайдери посочват, че притоците не спират.

"Множество богати хора, особено предприемачи, се опасяват, че Германия ще завие наляво", казва Флориян Дюрселен, директор в мениджъра на активи LGT Switzerland.

Най-голямата европейска икономика избира: Ще завие ли наляво Германия?

Най-голямата европейска икономика избира: Ще завие ли наляво Германия?

Каквито и да са резултатите от изборите, едно е ясно: зелените инвестиции ще растат