Макензи Скот се нареди сред най-богатите хора в света едва през миналата година, след като се разведе с милиардер номер 1 Джеф Безос. Тя веднага се класира като една от най-заможните жени с акции на Amazon на обща стойност от 36 милиарда долара.

Към днешна дата тя намира място в класацията на милиардерите на Forbes, като се нарежда на същото място, както и през миналата година - на 22-ра позиция. Но през 2021 година Макензи е с 50% по-богата, въпреки че през изминалите 12 месеца направи дарения в размер на няколко милиарда долара.

По-конкретно през този период тя подкрепи с общо 5,8 милиарда долара различни организации. За да се види колко точно е това, то може да се сравни с най-голямата частна фондация в САЩ - тази на Бил и Мелинда Гейтс. Организацията е набрала 5,1 милиарда долара през 2019 година, като за нея работят 1602 служители.

Дарение от $4,2 милиарда: Бившата съпруга на Джеф Безос подкрепи 384 организации

Дарение от $4,2 милиарда: Бившата съпруга на Джеф Безос подкрепи 384 организации

Макензи Скот е на 18-то място в света по богатство

От своя страна Макензи Скот няма собствена организация, през която е направила тези дарения, нито е ясно дали и колко служители са помагали в избора към кого да насочи даренията си. Знае се само, че тя работи с неправителствената компания Bridgespan, която консултира такива организации и филантропи.

Макензи не е давала интервюта след развода си с Джеф Безос. Но след раздялата си с него тя се включи във фондацията Giving Pledge, като пое ангажимент поне половината от богатството ѝ да бъде дарено за благотворителност през останалите години от живота ѝ или след смъртта ѝ.

Макензи Безос - бившата сервитьорка, която стана четвъртата най-богата жена в света

Макензи Безос - бившата сервитьорка, която стана четвъртата най-богата жена в света

Историята на успешната американска писателка и вече бивша съпруга на Джеф Безос

Към момента даренията на Макензи Скот да подпомогнали 500 организации в САЩ, както и в Пуерто Рико, сред които е националната хранителна банка Feeding America.

Въпреки че през годините често остава в сянката на бившия си съпруг Джеф Безос, Макензи е човекът, който го подкрепя в създаването на Amazon. Двамата напускат компанията, за която работят, и заминават за Сиатъл, където през 1994 година поставят основите на компанията.

Няколко години по-късно тя се връща към една страст от детството и младите си години - писането на книги. Досега има два издадени романа - The testing of Luther Albright (2005 година) и Traps (2013 година).

Топ пет на най-големите филантропи милиардери в Америка

Топ пет на най-големите филантропи милиардери в Америка

Кои са те?