Те посвещават пари, време, усилия за редица благотворителни цели. Като цяло в САЩ благотворителността от частни лица традиционно играе по-голяма роля, отколкото в Европа. Ето и топ пет на най-големите филантропи милиардери в Америка.

5 .Чарлз Франсис Фийни е ирландско-американски бизнесмен. Той е основател на The Atlantic Philanthropies - една от най-големите частни благотворителни фондации в света. Фийни дарява за благотворителни цели голяма част от богатството си тайно,докато самоличността му не се разкрива през 1997 г. Фокусът на благотворителните му цели е върху науката, човешките права и др. Нетното му състояние е под 2 милиарда долара, а през живота си дарил 8 милиарда долара.

4. Майкъл Блумбърг е предприемач, 108-ият кмет на Ню Йорк Сити. Името му фигурира сред класацията на най-заможните хора по света според Forbes. Блумбърг е учредител и притежател на информационната агенция Bloomberg.

Като филантроп се фокусира върху климатичните промени и здравеопазването. Нетното му богатство е 59,9 милиарда долара, а през живота си е дарил общо 11,1 милиарда долара досега.

3. Джордж Сорос е американски финансист и милиардер от еврейско-унгарски произход. Основател е на благотворителната фондация "Отворено общество" и е автор на множество книги. Сумата, която е дарил за 1991 - 2011 г., чрез своята фондация, е над 11 млрд. долара.

Като филантроп се фокусира върху здравеопазването, демокрацията и образованието. Нетното му богатство възлиза на 8,6 милиарда долара, а през целия си живот досега (сега е на 90 г.) е дарил 16,8 милиарда долара.

2. Бил и Мелинда Гейтс - фокусът на благотворителните им цели е върху здравеопазване, борбата с бедността и социалното неравенство. Нетното им богатство е 120,7 милиарда долара, а досега са дарили над 28 милиарда долара.

1. Уорън Бъфет е считан за най-великия инвеститор. Той е главен изпълнителен директор и акционер на Berkshire Hathaway. Като филантроп се фокусира върху здравеопазването и борбата с бедността. Нетното му богатство е 88,8 милиарда долара. През живота си досега е дарил 42,8 милиарда долара.