Паричните спестявания на германците счупиха всички рекорди и за пръв път надхвърлиха гигантската сума от 7 трилиона евро. Както съобщи в петък Бундесбанк, в края на месец март частните домакинства са притежавали около 7143 милиарда евро, което е със 192 милиарда повече от края на 2020 година.

Причина за това рязко нарастване в сравнение с предходните тримесечия са били най-вече печалбите от промените на борсовите курсове. От изнесените данни обаче не става ясно, как точно е разпределено това финансово имущество.

В изнесените цифри емисионната банка включва пари в брой, ценни книжа, банкови влогове и застрахователни полици, но не и недвижими имоти.

В пандемията - по-ниски разходи на домакинствата

Ограничителните мерки заради пандемията лишиха много хора от възможността да харчат парите си в обичайния размер. Бяха отменени много пътувания, а затварянето на ресторанти и магазини сви потреблението. Според данни на Федералната статистическа служба, през 2020 година разходите на частните домакинства само в Германия са спаднали с 5,4 процента. Парите са отивали в спестовната касичка включително и поради страха на хората от заетостта на непълен работен ден или от безработица.

Прогноза: ръстът на спестяванията ще продължи

През 2020 година ръстът на спестяванията е скочил с рекордните 16,2 процента, т.е. от всеки 100 евро месечен доход семействата са заделяли настрана по 16 евро. Икономическите експерти предполагат, че в резултат от ваксинациите и разхлабването на мерките хората ще наваксат донякъде пропуснатата консумация. Въпреки това финансовите натрупвания вероятно ще продължават да растат благодарение на нарастващата стойност на акциите и инвестиционните фондове.

За настоящата година банката DZ прогнозира спестявания в размер на 7,6 трилиона евро, а през 2022 година те могат да се доближат и до границата от 8 трилиона евро.