Милиардерът Сун Дау, който придоби популярност с явните си остри критики срещу китайското правителство, получи присъда от 18 години лишаване от свобода. Като мотив за съдебното решение се посочва "създаването на кавги и проблеми".

Сун беше арестуван през март тази година. Неговата компания Hebei Dawu Agricultural and Animal Husbendry Group развива дейност в областта на земеделието и животновъдството в Китай и за нея работят около 9000 души.

Бизнесменът е признат за виновен за "набиране на хора с цел щурмуване на държавни институции, възпрепятстване на обществени, създаване на проблеми, незаконно придобиване и усвояване на земеделска земя" и т.н.

Като част от присъдата, освен, че Сун Дау ще бъде изпратен в затвора за 18 години, той ще трябва да плати глоба от 3,11 милиона юана или 480 хиляди долара.

Сун е един от малкото хора в Китай, които публично обвиняват правителството на Китай в прикриване на реалната информация и мащаби на огнището на африканска чума по свинете през 2019 година. Това доведе до принудителното умъртвяване на над 100 милиона свине в страната.

Преди време от Reuters изнесоха информация за спорове между компанията на Сун и държавно предприятие в земеделския сектор.

През септември миналата година друг китайски милиардер - Рен Шиджан, също беше осъден на 18 години затвор под обвинения за участие в корупционни схеми. Рен също беше един от големите критици на стратегията на Пекин за справяне с коронавируса.