В света живеят 2153-ма милиардери, а 20 от тях са граждани на страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това показва последното издание за най-богатите хора на Forbes за 2019 година. 

Според данните в класацията най-заможните личности в ЦИЕ идват от страни, като Полша, Чехия и Унгария, а в техните ръце са концентрирани над 50 милиарда щатски долара. 

На първо място по богатство е чехът Петр Келнер. Бизнесменът, чиято група PPF през миналата година придоби активите в Източна Европа на телекомуникационната компания Telenor, притежава 15,5 милиарда долара, показват изчисленията на Forbes. 

Най-много от милиардерите в региона или осем от тях са от Чехия, а сред тях е и премиерът на страната Андрей Бабиш. Друг любопитен акцент е, че в списъка присъства и една дама - Доминика Кулчик. Най-заможната жена в ЦИЕ е наследила богатството си от своя баща Ян Кулчик, като тя дели състоянието си заедно със своя брат Себастиан.

Милиардерите на Балканите, които контролират активи за близо $68 милиарда

Милиардерите на Балканите, които контролират активи за близо $68 милиарда

Тези в Турция притежават повече, отколкото е произвела българската икономика през 2017-а

Унгария

Шандор Чсани - 1,1 милиарда долара

Той е главен изпълнителен директор на OTP Bank от 1992 година, а също така и най-големият инвеститор в селскостопанския сектор в Унгария и бивш министър на земеделието.

Лоринк Месзанос - 1 милиард долара

Месзанос е собственик на компания за изграждане на инфраструктура за енергийния сектор. Днес ръководеното от него дружество е най-голямото в сектора в Унгария.

Румъния

Йон Тириак - 1,2 милиарда долара

Йон Тириак

Източник: GettyImages

Йон Тириак

Тириак започва собствен бизнес в Германия, а след 1990 година основава първата частна банка в северната ни съседка Banca Tiriac. Той притежава голяма колекция от луксозни автомобили, включително шест Rolls Royce Phantom.

Словакия

Иван Чренко - 1,6 милиарда долара

Той е първият милиардер на Словакия, забогатял от бизнес в имотния сектор. Компанията му HB Reavis изгражда първите бизнес центрове в Братислава и най-големите молове в страната. Във Варшава строи една от най-високите сгради в Европа.

Ярослав Хашак - 1 милиард долара

Основател на инвестиционната компания Penta Investments, която има вложения в здравния и банковия сектор, в имоти и други активи.

Полша

Михал Соловов - 3,2 милиарда долара

Успехът на полския инвеститор потръгва в края на 80-те години, като той има дял в строителната компания Mitex. През 2002 година тя е продадена на френската Eiffage. Соловов има редица инвестиции на фондовия пазар в родината си.

Зигмунд Солорс-Зак - 2,7 милиарда долара

Той е основател на Polsat - един от първите частни телевизии в Източна Европа. Днес тя е част от Cyfrowy Polsat - водещ телевизионен оператор в Полша.

Доминика Кулчик - 1,8 милиарда долара

Доминика Кулчик

Източник: Wikipedia

Доминика Кулчик

Доминика и нейният брат Себастиан наследяват богатството си от своя баща Ян, който умира през 2015 година. През 2016 година тя получава по-голямата част от сумата, която семейството получава след продажбата на дела на Ян в международния гигант SAB Miller.

Себастиан Кулчик - 1,7 милиарда долара

Това е братът на Доминика Кулчик.

Джерзи Старак - 1,5 милиарда долара

Той е член на борда на най-големият фармацевтичен производител в Полша Polpharma.

Томас Биернацки - 1,3 милиарда долара

Биернацки е основател на най-голямата верига за хранителни стоки в родината си Dino Polska. 

Дариуш Милек - 1 милиард долара

Милек е наричан "Кралят на обувките". Той е основател на втората най-голяма верига за обувки в Европа CCC, която има 1181 магазина в 18 държави.

Чехия

Петр Келнер - 15,5 милиарда долара

Петр Келнер

Източник: PPF

Петр Келнер

Най-богатият човек в Чехия започва своя бизнес през 90-те години, като продава офис консумативи. По-късно той създава инвестиционен фонд и купува дял от най-голямото застрахователно дружество в родината си. Контролираната от него PPF има вложения в имотния сектор, както и на телекомуникационния пазар. 

Андрей Бабиш - 3,5 милиарда долара

Избраният през 2017 година за премиер Бабиш е наричан чешкият Доналд Тръмп. Той успява да натрупа богатството си благодарение на компанията Agrofert, която оперира над 210 дружества в различни сектори - от земеделие, през възобновяема енергия до медии.

Радован Витек - 3,5 милиарда долара

Имотният магнат Витек се премества от Словакия в Чехия през 1997 година. Ръководената от него CPI Property Group притежава имоти в Унгария, Хърватия, Полша и Германия.

Карел Комарек - 3,1 милиарда долара

Комарек и неговото семейство успяват да забогатеят по време на приватизацията в Чехия през 90-те години. През 2016 година той основава Sazka Group, която днес е най-голямата лотарийна компания в Европа.

Даниел Кретински - 2,9 милиарда долара

Кретински притежава 95% от най-голямата енергийна група в Централна Европа - EPH. За нея работят над 25 00 души.

Чехия има още трима милиардери. Това са Павел Паудис (1,4 милиарда долара), Павел Тукач (1,4 милиарда долара) и Марек Дошпива (1 милиард долара).