Единственото нещо, което ви пречи да бъдете милионер, е вашата представа какво означава да бъдеш милионер. Това твърди милионерът и автор на бестселъри Филип Дж. Мюлер. В книгата си "Geldrichtig"Мюлер обяснява, че всеки може да бъде милионер, ако се научи да мисли като богат човек.

Историите за "бързо забогатяване" и представата, която създават филмите за богаташите, карат хората да вярват, че заможните хора не правят нищо друго, освен да харчат парите си и че целият им успех се дължи на късмета или славата им, но реалността според Мюлер е различна.

Да станеш милионер, по думите му, означава да си създадеш съзнателно потребителско мислене - да помислиш дали наистина искаш това, което ще купиш и дали има по-евтина алтернатива, казва той, цитиран от Business Insider.

Спестяване, избягване на дългове, контрол - това са само някои от стъпките, които трябва да предприемете, за да си създадете такъв начин на мислене. Ето какви съвети дава Мюлер на хората, които искат да забогатеят:

1. Да пестите е важно

Мюлер препоръчва да си създадете навик да спестявате и да го правите непрекъснато. "В началото вероятно ще имате проблеми s идеята, че можете да спестявате от всичко", казва той.

"Много хора не осъзнават например колко пари могат да спестят, ако решат да не се хранят навън, а да си носят храна от вкъщи в офиса", коментира той.

Бизнесмен споделя: 5 навика, които ме направиха милионер преди да навърша 25

Бизнесмен споделя: 5 навика, които ме направиха милионер преди да навърша 25

Няма бърз път до върха, но можем да почерпим от опита на другите

2. Не изпадайте в дългове

Не купувайте нищо, което не можете да си позволите. Това е просто правило, което също ще ви улесни живота, смята Мюлер. "Ако искате смартфон например, но нямате пари да го купите, тогава просто не го купувайте", обяснява Мюлер. Хората често изпадат в дългове, когато се пристрастят към удоволствието, което получават от покупката.

3. Ако все пак имате заем - изплатете го

Преди да потърсите бързо решение за изплащане на заема е важно да направите равносметка на ситуацията. В противен случай може да направите грешката да си навлечете нов дълг, за да изплатите стария.

Мюлер препоръчва и да плащате дълговете, и да пестите едновременно.

"Мнозина биха посъветвали да изплатите дълга, преди да започнете да спестявате, но това не е мислене на богат човек", каза той.

Нещата, които трябва и които не трябва да правите ако искате да сте милионер

Нещата, които трябва и които не трябва да правите ако искате да сте милионер

ТОП 3, според примера на успешните инвеститори

4. Не парадирайте с това, което имате

Когато си помислите за някой милионер със сигурност си го представяте да кара скъпа кола и да носи часовник, който може да е по-скъп от къщата ви. Това обаче не е манталитетът на милионерите.

Пътят към финансовата свобода е съзнателното потребление, а не прахосването на големи суми за лъскави неща.

5. Контролирайте се

Изкушението изглежда различно за всеки от нас. Ако не можете да се контролирате по време на разпродажби например, просто не минавайте покрай магазина, съветва Мюлер.

"Ако онлайн пазаруването е вашият порок, можете да използвате приложения, за да блокирате временно достъпа си до онлайн магазините".

Потърсете алтернативи вместо да правите импулсивни покупки. Ако мобилният ви телефон не работи, вижте дали можете да го ремонтирате, вместо да купите нов.