Милионерите могат да се разделят основно на два типа: тези, които са измислили нещо ново и тези, които правят нещо по-добре от всеки друг. Впрочем, същото важи и за милиардерите. Първата крачка към успеха обаче обикновено е спечелването на милиони.

Да станеш милионер изглежда като страхотна цел, но за съжаление това е само мечта за повечето хора. Работата е там, че много милионери и милиардери не са започнали като такива. Някои от със сигурност имат икономически и образователни предимства, но дори и без тях техните интелигентни решения и бизнес избори са ги направили богати.

И както казват повечето богати и успешни хора от света ан бизнеса - това изисква изключителна работна етика и голяма доза търпение. Повечето успешни милионери винаги се учат и ако имате възможност да ги попитате, те със сигурност ще ви кажат, че по-скоро се определят като ученици, а не като учители.

10 съвета, които да следвате, за да станете милионер преди 30-годишна възраст

10 съвета, които да следвате, за да станете милионер преди 30-годишна възраст

От главен изпълнителен директор на седем частни компании

Ето и топ 3 на най-основните неща, които трябва и на тези, които не трябва да правите ако искате да сте милионер. Според съветите на успешните инвеститори.

Ето какво трябва:

1. Направете иновация, бъдете иновативен

Иновациите са изящното изкуство да се обмисли текущ мейнстрийм пазар и да се намери творчески начин за подобряване на сегашното предлагане. Успешните иноватори ще идентифицират реалните нужди на клиентите и ще им предложат по-интелигентен, по-добър и по-ефективен продукт или с услуга. Тоест, нещо повече от това на конкурентите. Други могат да развият бизнес, който работи по начин, достатъчно различен, за да се откроява от останалите. Основателят на IKEA Ингвар Кампрад е чудесен пример за човек, който използва иновациите и това да му носи милиарди. Защото на пръв поглед мебелите не изглеждат като много вълнуващ пазар, но неговият подход за предоставяне на икономичен и модерен продукт с привкус на шведски домашен уют определено го отличава от останалите.

Почина създателят на Ikea. Как Ингвар Кампрад изгради своята империя?

Почина създателят на Ikea. Как Ингвар Кампрад изгради своята империя?

Той беше сред най-богатите и успешни хора в света

2. Инвестирайте, направете умна инвестиция

Милиардерът Уорън Бъфет е известен със своята пестеливост и с интелигентните си инвестиции. Инвестирането, разбира се, изисква да разполагате с някакви пари, но по-важното от това е усетът кои инвестиции са умни и кои могат да доведат до загуба. Ако опитате да следвате стъпките на инвеститори като Бъфет, това определено може да е пътят за вас.

3. Бъдете предприемач

Третият вариант да станеш милионер, а защо не след това и милиардер е чрез доказалата се във времето традиция на предприемачеството. Да стартираш бизнес и да постигнеш успех не винаги е лесно, но за тези с добър бизнес усет и способност да забелязват добрите стартъпи, които имат потенциал, предприемачеството може да бъде средство за много голямо богатство. Предприемачите биха могли да работят по един от двата начина: или като самите те измислят страхотна идея и я доведат до край (какъвто е случаят на Бил Гейтс и Microsoft), или като забележат добра идея на някой друг и инвестират в нея от самото началото.

Бизнесмен споделя: 5 навика, които ме направиха милионер преди да навърша 25

Бизнесмен споделя: 5 навика, които ме направиха милионер преди да навърша 25

Няма бърз път до върха, но можем да почерпим от опита на другите

Ето и какво не трябва да правите:

1. Не си мислете, че знаете всичко

Моментът, в който си помислите, че нямате какво да научите, е моментът, в който убивате потенциала си да станете милионер. Особено ако искате да натрупате на своето състояние чрез иновации, то тогава обезателно трябва да сте любопитни, отворени и винаги да се учите. Тези качества ви позволяват да погледнете на старите неща по нов начин и да видите потенциала за промяна и печалба. А другите ще видят само това, което вече е било направено.

2. Не правете прибързани инвестиции

За последната и най-добра възможност за инвестиции може и да е забавно да се говори, но една от клопките на потенциалните милионери е да се включат в "следващото голямо нещо". Защото, както знаем, то не винаги се оказва толкова голямо. Инвеститорите, които печелят милиони и дори милиарди от своите инвестиции, избягват високорисковите избори. Вместо тях избират тези с дългосрочен потенциал и възможност за голяма възвръщаемост. Недвижимите имоти, енергетиката, стоманата, телекомуникационните услеги и фармацевтичните продукти са сред най-многото успешни примери за инвестиции. В същото време високотехнологичните и интригуващи, но рискови инвестиции често могат да доведат и до голяма загуба.

3. Не се отказвайте твърде бързо

Предприемачите, които успяват осъзнават, че успехът рядко идва за една нощ. Една бизнес идея може да не се изплати, но следващата може и да успее. Не е лесно да се изгради нещо от нулата. Времето е на ваша страна, ако не бързате. Има безброй примери за това.

 4-те навика, които отличават успешните хора от останалите според Уорън Бъфет

4-те навика, които отличават успешните хора от останалите според Уорън Бъфет

Най-добрата инвестиция, която можем да направим е в себе си, казва той