До вчера най-богатият южнокореец, милиардерът Ким Беом-су, който е основател на южнокорейския интернет гигант Kakao, днес вече не оглавява класацията по богатство. Това се случи, след като местните медии разкриха, че бизнесменът е разследван от антимонополния регулатор на страната.

Forbes пише, че медиите в Южна Корея разпространяват широко информацията, че "Корейската комисия за справедлива търговия разследва Ким, за когото твърди, че или е укривал уличаваща го в монопол информация, или е несправедливо докладван за нередности в K Cube Holdings". Това е инвестиционен посредник, изцяло собственост на Ким - холдинговата компания на Kakao, чийто бизнес обхваща от експлоатацията на популярното приложение за съобщения за около 46 милиона местни потребители, до предоставянето на онлайн плащания и услугите за придвижване.

Агенти на комисията наскоро посетиха централата на Какао и офиса на K Cube, докато властите настояваха за разследване за потенциални нарушения на корейския закон за справедлива търговия.

Новината бързо извади Ким от върха на списъка с най-богатите в Корея, като допълнително намали състоянието му само няколко дни, след като регулаторите дадоха да се разбере, че са решени да действат твърдо срищу технологичните гиганти, които злоупотребяват с лидерството си на пазара.

Близо 5 милиарда щатски долара бяха заличени от нетната стойност на Ким вследствие на ходовете на регулаторите. Впрочев, в края на юни богатството му достигна рекордните 16,2 милиарда долара. А към днешна дата Ким има в банковите си сметки приблизителна нетна стойност от 11,1 милиарда долара. Цената на акциите на компанията му се понижи, като загуби около 5%.