Главният изпълнителен директор на крипто борсата Binance се превърна в един от най-богатите хора на на планетата. Чангпен Джао се присъедини към редиците на най-заможните милиардери в света, като според изчисления на Bloomberg Billionaires Index богатството му възлиза на най-малко 96 милиарда долара, предаде CNN.

С подобно богатството Джао надминава индийския магнат Мукеш Амбани в класацията, чието състояние също се е повишило през последните две години.

Според говорител на Binance Джао възнамерява да раздаде по-голямата част от богатството си (99% от богатството си, точно като други предприемачи и основатели на печеливши компании) - инициатива, известна като Giving Pledge, която води началото си от Уорън Бъфет и Бил Гейтс и Мелинда.

В публикация в Twitter Джао заяви, че вместо класация по богатство, трябва да има класация по благотворителност и филантропия.

Не само Джао се радва на успешния си бизнес с криптовалути. След като стойността на виртуалните монети нарасна сериозно, създателят на Ethereum Виталик Бутерин и основателят на Coinbase Брайън Армстронг влязоха в редиците на милиардерите.

Петимата най-богати криптомилиардери

Петимата най-богати криптомилиардери

Един от тях е познат с прякора "Кралят на крипто"

Сам Банкман-Фрайд, който е главен изпълнителен директор на една от най-използваните крипто борси в света FTX заяви, че богатството, концентрирано в сектора през последните няколко години, е безпрецедентно голямо.

Джао основава Binance през 2017 г., като постепенно платформата става една от най-големите крипто борси в света.

Според публикации, идващи от компанията, изпълнителният директор на Binance е израснал в мигрантско семейство в Канада и преди това е работил в McDonald's. Учи компютърни науки.

Научава за биткойн през 2013 година, по време на игра на покер. Има твърдения, че дори продава апартамента си, за да купи биткойн.

Binance се сблъска със значителни регулаторни трудности по целия свят през последните месеци. Имаше забрана в Обединеното кралство и други ограничения в някои страни, включително в Канада.

"Повечето регулации всъщност са положителни признаци, че дадена индустрия расте", казва Джао.