Два дни след старта на търговия през 2010 г., производителят на електрически превозни средства Tesla има пазарна капитализация от малко над 2 милиарда долара. Сега главният изпълнителен директор на производителя на електромобили Rivian Р. Дж. Скериндж притежава богатство на тази стойност и то само след втория ден от IPO-то на компанията му. Rivian има по-висока оценка от автомобилните гиганти Ford и General Motors.

Само в рамките два дни акциите на Rivian поскъпнаха с 57%, което донесе на компанията пазарна капитализация от почти 105 милиарда долара. Скериндж основа компанията през 2009 година и сега има 17,6 милиона акции, оценени на около 2,2 милиарда долара.

Визията на компанията вероятно привлича инвеститори с факта, че продава както на потребителите, които искат да преминат към използване на електромобили, така и на компаниите, които искат да намалят своя въглероден отпечатък. Трябва да се спомене и фактът, че компанията е подкрепяна от Amazon, която инвестира повече от 1,3 милиарда долара в компанията, пише CNBC.

Rivian съобщава, че има 55 400 предварителни поръчки за своя SUV R1S и пикап R1T и договор за производство на 100 000 електрически вана за Amazon до 2030 г. Компанията никога не е регистрирала приходи и очаква по-малко от 1 милион долара продажби през третото тримесечие.

Клиентите на Rivian, направили предварителна поръчка, изкараха $240 млн. от IPO-то на компанията

Клиентите на Rivian, направили предварителна поръчка, изкараха $240 млн. от IPO-то на компанията

Компанията набра $12 млрд. в най-голямото предлагане в САЩ от 2014 г. насам

Rivian залага основно на своя електрически пикап R1T. Компания планира да произвежда поне 1 милион превозни средства годишно до края на десетилетието. Rivian има завод в Илинойс, но има планове за откриване на втори завод в САЩ, а в бъдеще и производство в Китай и Европа.

Не само Rivian, но и други компании, които са специализирани в производството на електрически превозни средства стават все по-популярни и вече са едни от най-горещите инвестиции. китайската Nio беше оценена на 69 милиарда долара, а калифорнийската Lucid Motors на около 73 милиарда долара четири месеца след като започва да се търгува публично.

За третото тримесечие Nio отчете приходи от около 1,5 милиарда.

Наскоро Lucid съобщи, че първите доставки на седана Air Dream Edition за 169 000 долара са на път да започнат. Компанията прогнозира приходи за цялата година от 97 милиона долара.