Тран Дин Лонг няма никакъв опит в производството на стомана, когато в средата на 90-те години влиза в индустрията, залагайки, че родният му Виетнам ще се нуждае от все повече стомана за своето икономическо развитие.

"Всичко, с което разполагах тогава, беше страстта ми и липсата на страх", разказва пред Bloomberg основателят и председател на Hoa Phat Group.

Десетилетия по-късно бизнесът му вече е толкова успешен, че 59-годишният Лонг вече е станал милиардер от него. През изминалата година акциите на неговата компания са поскъпнали двойно. Благодарение на това активите, които той управлява заедно със съпругата си, вече достигат стойност от 1,9 милиарда долара.

"Една държава, която тепърва върви към индустриализацията си, се нуждае от изграждането на инфраструктура. А това от своя страна изисква повече стомана", обяснява бизнесменът в интервю.

Неговата Hoa Phat се превръща в един от емблематичните примери за подема на Виетнам през последните 30 години. Днес икономиката на азиатската страна се справя толкова добре, че тя успява да запише растеж за 2020 година и по-малко от 1600 регистрирани случая на коронавирус.

За изминалите 12 месеца се очаква Виетнам да има 2,9% ръст на БВП, като за 2021 година прогнозите са за такъв от 7,6%. "Ако икономиката расте със 7 или 8 на сто, търсенето на стомана ще се увеличи с между 10-12 на сто", обяснява Лонг.

През първите 9 месеца на миналата година приходите на Hoa Phat са нараснали с 40%, а печалбата - с 56% в сравнение с предходната. Основно това се дължи на мащабните публични инвестиции в инфраструктура, които според националната статистика възлизат на 17,6 милиарда долара за месеците между януари и ноември.

Изминалата година се оказва много успешна и за самия Тран Дин Лонг, който успява отново да върне статуса си на милиардер, който губи през 2018 година след срив на акциите на неговата компания.

Бизнесменът основава компанията през 1992 година с няколко свои приятели. Първоначално те се занимават с доставките на части и строителна техника втора ръка. 4 години по-късно Лонг решава да навлезе в производството на стомана. През 2017 година компанията му изгражда мащабен комплекс за производство на стомана за 2,6 милиарда долара.